magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Župani Košického a Prešovského kraja navrhujú zmenu využívania európskej pomoci
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jul 13 2005 - 20:37 GMT
Košice 13. júla (TASR) - Župani Košického a Prešovského samosprávneho kraja Rudolf Bauer a Peter Chudík dnes vyzvali predsedu vlády i ostatných členov kabinetu, aby podporili ich zámer zmeniť systém využívania európskej pomoci na Slovensku.

Ako konštatovali na dnešnom stretnutí s novinármi v Košiciach, oba regióny patria zo sociálno-ekonomického hľadiska medzi najmenej rozvinuté oblasti na Slovensku a medzi 10 najzaostalejších regiónov Európskej únie. "Vidíme, že regionálne rozdiely na Slovensku sa neznižujú, naopak zafixovaním niektorých väčších investícii na Považí sa budú ešte viac zväčšovať, a tak si myslíme, že by bolo lepšie pre celú krajinu, keby bol systém prideľovania štrukturálnych európskych fondov postavený na inom základe," uviedol Bauer. Podľa jeho slov príkladom môžu byť Česko a Poľsko, kde majú regióny väčšie právomoci a väčšiu silu pri rozhodovaní o európskych prostriedkoch. "Tento proces by bol efektívnejší, pružnejší a skôr by sa znižovali regionálne rozdiely aj na Slovensku," dodal.

Prešovský a Košický kraj už pred viac ako rokom začali pripravovať spoločný regionálny operačný program (ROP) Slovensko - Východ. V rámci európskej štatistickej úrovne NUTS II. zahàňa celý región oboch krajov so zhruba 1,5 miliónmi obyvateľov. Výsledkom sú už zastupiteľstvami schválené rozvojové priority celého východného Slovenska a spoločný programovací dokument, ktorý je základom pre negociácie s Európskou komisiou.

Podľa Chudíkovho spresnenia ostatné samosprávne kraje zatiaľ ROP nemajú, a tak navrhujú vláde, aby v rámci nového sedemročného plánovacieho obdobia od roku 2007 do 2013 došlo k priamej alokácii európskych finančných prostriedkov na NUTS II. Východ. V spolupráci s vládou by potom mohla byť zhruba tretina prostriedkov určených pre Slovensko prerozdeľovaná priamo na východe krajiny. Podľa predbežných návrhov v spomínanom plánovacom období by mohla SR dostať z EÚ približne 10 až 11 miliárd eur, čo pre východ znamená asi 3,5 miliardy eur. "Chceme, aby o týchto peniazoch bolo rozhodované v prvom rade práve tu v týchto dvoch regiónoch na východe Slovenska a takúto spoluprácu ponúkame vláde SR," dodal Chudík.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]