magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

UTOROK v športe /basketbal, jazdectvo/
@ Aktuálne -> Šport      Jul 19 2005 - 18:24 GMT
Basketbal: V hale SOU železničného turnaj junioriek

Košice 19. júla (TASR) - Za účasti štyroch tímov z ČR, Chorvátska, Rumunska a Slovenska sa od stredy do soboty (20.-23. júla) v hale SOU železničného v Košiciach uskutoční medzinárodný turnaj junioriek v basketbale.

Program:
streda 20. júla: 15.30 Slovensko - ČR
štvrtok 21. júla: 13.30 ČR - Chorvátsko, 15.30 Slovensko - Rumunsko
piatok 22. júla: 13.00 ČR - Rumunsko, 17.30 Slovensko - Chorvátsko
sobota 13. júla: 10.30 Chorvátsko - Rumunsko

***

Basketbal: Slovenky v príprave na kvalifikáciu o ME dvakrát s Maďarskom

Košice 19. júla (TASR) - Slovenské basketbalistky, ktoré sa pripravujú na kvalifikáciu o jedno postupové miesto na septembrové ME v Turecku, majú od 20.-23. júla sústredenie v Košiciach.

V rámci neho odohrajú dva prípravné zápasy s maďarskou reprezentáciou. Prvý je na programe vo štvrtok 21. júla o 18.00 a odveta v piatok o 15.00 v hale SOU železničného.

***

Basketbal: V Košiciach veľa zmien, ale stále vysoké ciele

Košice 19. júla (TASR) - Dvojnásobný ženský basketbalový majster Slovenska vstupuje do novej sezóny pod pozmeneným názvom K¤Cero I.C.P. Košice, v nových klubových farbách (čierno-biela kombinácia miesto žlto-modrej), s novým trénerským tandemom Tibor Jány s asistentom Štefanom Svitekom, ale stále s vysokými cieľmi.

Po dvoch rokoch vypadlo z názvu klubu pomenovanie Delta a nahradilo ho K¤Cero, ktoré už v minulej sezóne bolo jedným z partnerov a po jej vyvrcholení skončilo svoje pôsobenie u mužov v Nitre. Príchod firmy do Košíc, podľa slov generálného manažéra Košičanov Daniela Jendrichovského, okrem iného znamená zhruba 20-percentné navýšenie finančného rozpočtu oproti minulej sezóne.

Dôležitá zmena sa udiala aj na trénerskom poste, keď úspešného trénera Vladimíra Karnaya vystriedal vo funkcii Tibor Jány, naposledy kormidelník mužov Handlovej. Kontrakt podpísal na rok s ročnou opciou. Jeho asistentom sa stal, ešte v minulej sezóne hrajúci asistent košického prvoligového tímu, Štefan Svitek. Ciele pre novú sezónu stručne sformuloval výkonný prezident Igor Sidor: "Získať aj do tretice majstrovský titul, teda dovàšiť zlatý hetrik, znovu vyhrať Slovenský pohár a pokúsiť sa o postup do osemfinále Euroligy."

Z nadnárodnej súťaže (najskôr so zastúpením, 6 neskôr 8 a nakoniec 11 maďarských tímov) nakoniec Košičania vycúvali, napriek tomu ešte stále pracujú na posilnení kádra. Z toho vlaňajšieho odišli Petríková, Kažimírová (majú súhlas k účinkovaniu v zahraničí), nepredåžili zmluvy Američanke Chaneyovej a Ivete Bielikovej, Hiráková dala prednosť pôsobeniu vo Francúzsku a aktívnu činnosť sa chystá ukončiť Jendrichovská. Novými hráčkami sú zatiaľ krídelníčka Marie Ružičková z GYSEV-u Sopron, ale naposledy pôsobiaca v jeho farme v Zalaegerszegu a krompašská rodáčka Jana Čarnoká, v minulej sezóne hrajúca za UMB Banská Bystrica. Američanka Jennifer Smithová nedávno absolvovala úspešne test v tíme New York Liberty, má šancu stať sa kmeňovou hráčkou celku WNBA, ale pred štartom tejto sezóny sa ešte do Košíc podľa zmluvy vráti. Voľné sú ešte tri miesta na dva posty, ktoré by mali doplniť. Tri už dohodnuté hráčky, hlavne pre lepšie finančné podmienky, sa na poslednú chvíľu rozhodli pre iný klub.

Nový tréner Tibor Jány predostrel 9-týždňový plán prípravy, ktorý odštartujú 8. augusta, zahrňujúci 70-75 tréningových jednotiek a 12-15 prípravných, väčšinou turnajových zápasov. Prípravu trošku komplikujú aj reprezentačné povinnosti niektorých hráčok.

So žrebom Euroligy, kde Košičanky nastúpia v C-skupine a začnú ju 27. októbra vo Viľňuse s Lietuvos Telekomas, vládne v klube spokojnosť. Je reálna šanca, aby všetky domáce zápasy sa hrali pred televíznymi kamerami. Komplikácie však nastali so Športovou halou, kde plne nevyhovuje normám FIBA najmä osvetlenie a palubovka. Všetko smeruje k tomu, aby cez leto prešla hala rekonštrukciou a Košičanky nemuseli odohrať Euroligu v inom meste. V polovici septembra má prísť na kontrolu komisár FIBA.

***

Basketbal: Slovenské kadetky na ME B-kategórie do Tallinnu s cieľom postúpiť

Košice 19. júla (TASR) - Slovenské basketbalové kadetky sa 22.-31. júla predstavia na turnaji B-kategórie majstrovstiev Európy v estónskom Tallinne. Zverenky trénera Mariána Matyáša, ktoré sa v utorok zišli na zraze v Košiciach, odcestujú na šampionát s jasným cieľom postúpiť do elitnej skupiny.

Celkovo sa na podujatí zúčastní 16 družstiev. Slovenky hrajú v C-skupine spolu s Izraelom, Anglickom a Rakúskom. Úvodný zápas na nich čaká 22. júla o 20.00 h s Anglickom.

Nominácia:
Kandráčová, Beňušková (obe Abovia Košice), Hospodárová (Prešov), Zmeková (Myjava), Chabadová (Žilina), Hajduková (Poprad), Zentková (MBK Ružomberok), Slimáková (Cassovia Košice), Krč-Turbová (Stará Turá, Minčíková, Palušná, Lászlóová (Viktoria Košice)

***

Jazdectvo: Na ranči v Janovíku sa chystá majstrovská premiéra

Janovík 19. júla (TASR) - Prvýkrát v histórii bude ranč v Janovíku dejiskom majstrovstiev Slovenska v ródeu. Z poverenia Slovenskej asociácie western ridingu a ródea ho usporiadajú v sobotu 23. júla za účasti okolo 40 jazdcov z celého Slovenska.

Predpoludňajší program od 10.00 h vyplnia tri drezúrne súťaže v dvoch kategóriách, v ktorých sa nebudú ešte udeľovať medaily. Až po slávnostnom otvorení o 13.00 h sa rozbehnú tri súťaže, dobytkárske pracovné disciplíny-team penning, cattle penning a roping o majstrovské tituly.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]