magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Obnovené pojednávanie v kauze tušická tragédia odročili na 13. októbra
@ Aktuálne -> Región      Jul 24 2005 - 08:19 GMT
Michalovce 21. júla (TASR) - Na 13. október vo štvrtok odročil sudca Okresného súdu (OS) v Michalovciach obnovené hlavné pojednávanie s tromi policajtmi v kauze tušická tragédia.

Obžalovaní sú z trestného činu marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti. Na pojednávanie prišiel len jeden z obžalovaných, ďalší sa ospravedlnil kvôli čerpaniu dovolenky, tretí sa ani neospravedlnil.

Ide pravdepodobne o najznámejší a najtragickejší prípad domáceho násilia a týrania na Slovensku, keď otec Miroslav Kontra 31. decembra 2002 po dlhodobých rodinných nezhodách zastrelil pred domom svokrovcov v Tušiciach v Michalovskom okrese svojho ročného syna a päťročnú dcéru a spáchal samovraždu.

Kauza sa opätovne dostala na prvostupňový súd po tom, čo sa ňou na podnet vojenskej obvodovej prokuratúry a po následnej sťažnosti Generálneho prokurátora SR zaoberal Najvyšší súd (NS) SR. Ten zrušil vlani v decembri oslobodzujúci rozsudok OS i uznesenie Krajského súdu v Košiciach, ktoré ho potvrdilo.

Podľa advokátky Ivety Rajtákovej matka detí Dana Kontrová predtým niekoľkokrát tiesňovou linkou i osobne na polícii upozorňovala, že manžel má v nelegálnej držbe zbraň a vyhráža sa zabitím detí. Službukonajúci policajti v Michalovciach a Trhovišti však konaniu muža nezabránili. Podľa NS SR došlo k porušeniu zákona v prospech obžalovaných. NS SR konštatoval, že policajti zanedbali celý rad základných povinností, napríklad nevyslali na miesto činu výjazdovú hliadku, nezaistili a neodzbrojili muža a neprelustrovali zbraň. Závažnou chybou sa ukázalo aj neprijatie a nezaevidovanie ústneho oznámenia matky.

Kauza tušická tragédia sa už dostala aj pred Európsky súd pre ľudské práva (ES¼P) v Štrasburgu, kde sa poškodená rodina sťažuje pre porušenie práva na život detí, rodinný život a súkromie. Rajtáková spresnila, že na medzinárodný súd sa obrátili po tom, čo im Ústavný súd SR dva razy zamietol ústavnú sťažnosť s požiadavkou o náhradu nemajetkovej ujmy. Rozhodnutie ES¼P sa očakáva v najbližších mesiacoch.

Podľa advokátky Rajtákovej sa aj po tušickej tragédii prístup kompetentných štátnych orgánov v podobných prípadoch domáceho násilia zásadne nezmenil.
"Nie je do neštandardný prípad, len rozmery, ktoré nadobudol, sú výnimočné. V mnohých podobných prípadoch je len otázka náhody či šťastnej zhody okolností, že sa rodinná tragédia nezopakovala," dodala Rajtáková.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]