magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na obec Blažov spomínali na stretnutí rodáci vysťahovaní z VVP Javorina
@ Aktuálne -> Región      Jul 24 2005 - 08:43 GMT
Žakovce/Blažov 23. júla (TASR) - S nostalgiou spomínali v sobotu na svoju bývalú obec Blažov a osady Blažovská Dolina a Čertež v Kežmarskom okrese ich bývalí obyvatelia na tradičnom spomienkovom stretnutí rodákov. Dvakrát ich vysídlili v rokoch 1952 a 1954 z Vojenského výcvikového priestoru (VVP) Javorina do rôznych miest bývalého Československa.

Na stretnutie ich prišlo približne 800 z rôznych kútov Slovenska i zo zahraničia. Na mieste niekdajšej blažovskej fary, kde v roku 2002 postavili kaplnku, slúžil pri tejto príležitosti archijerejskú svätú liturgiu prešovský gréckokatolícky biskup Ján Babjak.

Ako uviedla pre TASR bývala Blažovčanka Katarína Svitanová - terajšia starostka Žakoviec, kde sa v roku 1954 prisťahovalo z Blažova takmer 90 rodín, rozhodnutím vlády VVP Javorina končí svoju činnosť k 31. decembru 2006. V roku 2003 bol prijatý zákon, ktorým sa odškodňujú krivdy z 50. rokov a vracajú sa majetky obyvateľom, ktorí už síce svoje rodné obce na mape nenájdu, "nikdy však nestratili vieru v nápravu krívd". Reštitučný nárok si mohli uplatniť do konca minulého roka a urobilo ich tak približne 4500. Minister obrany SR Juraj Liška prisľúbil, že do konca tohto roku by ich mohli vybaviť najmenej 3000. Podľa starostky bývalí Blažovčania si založili urbársku spoločnosť a chceli by sa starať o svoj lesný majetok a hospodáriť na ňom. Vedenie rezortu obrany však ešte chce vyčistiť priestor od možnej munície, aj keď pri Blažove sa podľa starostky Svitanovej nikdy nestrieľalo.

VVP Javorina má rozlohu 30 000 hektárov a z 24 obcí na jeho území úplne vysťahovali len Blažov, Ruskinove Dvorce a ¼ubické Kúpele. Kataster Blažova je dnes vyľudnený, nie sú tam žiadne stavby ani domy a v 80. rokoch bol zbúraný aj chrám, ktorý dovtedy slúžil ako vojenské skladište. Obyvateľov politickým rozhodnutím vysídlili do rôznych kútov Slovenska a na Moravu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]