magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nižná Myšľa oslávila 735. výročie prvej písomnej zmienky o obci
@ Aktuálne -> Región      Jul 24 2005 - 21:02 GMT
Košice 24. júla (TASR) - Svätou omšou pod holým nebom pri rekonštruovaných základoch ranogotického kostolíka v lesnej lokalite Koscelek začali dnes obyvatelia Nižnej Myšle v okrese Košice - okolie oslavy 735. výročia prvej písomnej zmienky o obci známej jedinečným archeologickým náleziskom z doby bronzovej.

Na omšu i oslavy prišli stovky obyvateľov obce i hostia zo širokého okolia. Skupiny historického šermu VIA CASSA im priblížili žánrovými výjavmi život predkov v osade z doby bronzovej a stredovekú bitku medzi kráľovskými vojakmi a bratríkmi o miestny premonštrátsky kláštor. Vyskúšať si mohli historické zbrane.

"Bohatú históriu obce chceme využiť predovšetkým na rozvoj cestovného ruchu a archeoturistiky a pripravujeme vybudovanie archeologického skanzenu," uviedol starosta Nižnej Myšle Jozef Véber. Informoval, že obec už zriadila obecné múzeum, kde sú najvzácnejšie originálne exponáty z archeologických výskumov na neďalekom kopci Várhegy nad sútokom riek Hornád, Torysa a Olšava. Len v júni ho navštívilo 1200 ľudí, najmä žiakov. Prví podnikatelia už poskytujú v obci ubytovacie služby záujemcom o vidiecku turistiku.

Nižná Myšľa s 1400 obyvateľmi je už známa aj za hranicami Slovenska najmä významným archeologickým náleziskom komplexu opevnených osád a pohrebiska z doby bronzovej, kde odkryli doteraz takmer 780 hrobov. V okolí obce sa však aj našli archeologické reálie, dokazujúce osídlenie už v mladšej dobe kamennej, kedy územie obsadili najstarší roľníci.

Systematické výskumy robí v Nižnej Myšli už takmer 30 rokov košické pracovisko Archeologického ústav SAV pod vedením Ladislava Olexu a Východoslovenské múzeum v Košiciach. Pravidelne sa ich zúčastňujú archeoturisti z Nemecka, ktorí cestujú do Nižnej Myšle na vlastné náklady. Jednému z nich, bývalému bavorskému úradníkovi na dôchodku, 65-ročnému Ulrichovi Friesovi sa už podarilo niekoľko zaujímavých nálezov a usilovne fotodokumentoval aj dnešné oslavy prvej písomnej zmienky o obci.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]