magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Novela zákona o priestupkoch ohrozuje zhromažďovacie právo
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 02 2005 - 08:10 GMT
/Priatelia Zeme – tlačová správa/ – Priestupková novela , ktorú pripravilo ministerstvo vnútra ohrozuje ústavné právo na slobodu zhromažďovania. Upozorňujú na to mimovládne organizácie, ktoré novelu pripomienkujú.

Obavy občianskej spoločnosti vzbudzujú najmä pokuty za porušenie zákona o zhromažďovacom práve. Novela totiž navrhuje ich zvýšenie zo súčasných 1000 na 10- až 50-tisíc SK. Nová úprava počíta len s pokutovaním zvolávateľa a účastníka zhromaždenia, nie však ostatných osôb, ktoré narušia výkon zhromažďovacieho práva.

„Vysoké sumy za pokuty pôsobia zastrašujúco a vyvolávajú dojem, že ide o reakciu ministerstva na víťazstvá mimovládnych organizácií na súdoch, ktoré potvrdili, že slobodu zhromažďovania nemožno svojvoľne obmedzovať,“ uviedla Ingrid Králová z Amnesty International.

Novela zákona navrhuje vysoké pokuty aj za veľmi nejasne definované priestupky. „Zvolávateľ sa priestupku napríklad môže dopustiť tým, že neposkytne obci na jej žiadosť súčinnosť nevyhnutnú na zabezpečenie riadneho priebehu zhromaždenia, alebo ak nezabezpečí potrebný počet usporiadateľov. Súčinnosť, ani potrebný počet usporiadateľov však nie sú v zákone bližšie určené,“ upozorňuje právnička Mária Kolíková zo združenia Občan a demokracia.

Pokuta podľa novely hrozí aj účastníkom zhromaždenia. Stačí, aby pri sebe mali „predmet, ktorým možno spôsobiť ublíženie na zdraví", a to bez ohľadu na to, či takéto ublíženie skutočne niekomu hrozí. Pokutovaný by teda mohol byť aj človek nesúci transparent, keďže aj ním by bolo možné udrieť.

Zhromažďovacie právo predstavuje pre občanov možnosť verejne vyjadriť názor. Zavádzanie vysokých pokút za nejasne definované priestupky a delikty považujú mimovládne organizácie za ohrozenie základných občianskych práv a slobôd. Amnesty International, Občan a demokracia, Priatelia Zeme-SPZ a Združenie sociálnej sebaobrany upozorňujú, že výška pokuty môže byť pre mnohé organizácie – zvolávateľov zhromaždení – likvidačná. Keďže takéto riziko bude ochotný niesť len málokto, hrozí, že novela zákona o priestupkoch mnohých odradí od uplatňovania práva na slobodu zhromažďovania.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]