magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičania začali diskusiu k výstavbe Auparku na Námestí osloboditeľov
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 02 2005 - 22:08 GMT
Košice 2. augusta (TASR) - Riešenie dopravy a miera zástavby sa ukázali ako neuralgické body pripravovanej výstavby Auparku na Námestí Osloboditeľov v Košiciach na prvom verejnom prerokovaní zmien regulačného plánu námestia.

0 zmenách a limitoch, ktoré navrhol Útvar hlavného architekta, bude rozhodovať košické Mestské zastupiteľstvo 25. augusta. Diskusia ukázala, že hlavným oponentom zmien regulačného plánu je Grémium Spolku architektov Košíc. Tí okrem iného tvrdia, že uvažované zmeny v doprave len zafixujú súčasný "kolízny" stav. Podľa architektov treba vyvinúť tlak na investora, aby riešenie dopravy na južnom okraji pešej zóny bolo mimoúrovňové a s perspektívou na dlhé roky. Výhrady majú aj k výškovým dominantám Auparku a celkovému stavebnému záberu námestia, ktorý je oproti pôvodnému regulačnému plánu z roku 1997 tri razy väčší.

Obavy z výstavby Auparku, vrátane možných negatívnych vplyvov na statiku, vyjadrila na stretnutí zástupkyňa nájomníkov obytného domu na Palárikovej ulici, kde už museli v minulosti investovať do ukotvenia domu. Obyvatelia ďalšieho bloku žiadajú, aby im investor zateplil severný štít domu, kde by mohol mať zároveň reklamu, a pomohol osadiť plastové okná na ich obytnom dome.

Podľa názoru ÚHA sa výstavbou Auparku v Košiciach rozšíri pešia zóna, efektívne sa využite veľká vydláždená plocha, ktorá slúžila doteraz len na parkovanie či príležitostne stretnutia ľudí a v ťažiskovej vyše dvojmiliardovej investícii sa sústredia rôzne služby a kultúrne aktivity mesta. Ako pripomenul hlavný architekt Peter Murko, investor sa zaviazal investovať 100 miliónov korún do riešenia dopravy a infraštruktúry. Všetky riešenia sú vo vývoji a ÚHA v tejto etape zbiera pripomienky k jeho návrhu.

Občania a organizácie môžu svoje pripomienky k zmenám regulačného plánu Námestia osloboditeľov v súvislosti s výstavbou Auparku, posielať písomne na košický ÚHA do 12. augusta. Ak mestskí poslanci nový regulačný plán schvália, výstavba by sa mala začať na jar budúceho roku a potrvá dva roky.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]