magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košičan Peter túži byť byť ženou
@ Aktuálne -> Medicína      Aug 04 2005 - 08:05 GMT
Košice 3. augusta (TASR) - Na neobvyklú operáciu sa pripravuje 25-ročný Košičan Peter Juraško, ktorý túži byť ženou. Zatiaľ absolvuje ročnú hormonálnu liečbu, ktorá sa skončí v októbri, a potom by rád predstúpil so svojou žiadosťou pred lekársku komisiu.

Najväčšiu prekážku pri naplnení svojej životnej túžby vidí Peter vo financiách. Operácia, respektíve séria operácií, je finančne náročná, poisťovňa tieto výkony neprepláca, povedal dnes pre TASR.

Peter má už teraz imidž atraktívnej štíhlej blondínky so zelenými očami, ktorej sa páčia vysokí a pekní muži. Na diskotékach sa na ich nezáujem nemôže sťažovať a prežíva už aj prvé citové vzťahy.

Ako prezradil, prvý raz pocítil, že je iný, v štrnástich až pätnástich rokoch. Nezaujímali ho chlapci ako kamaráti a lepšie sa cítil v ženskom kolektíve. Prezliekal sa často do ženských šiat. Aj dnes si kupuje už len málo chlapčenských vecí, iba ak tričká, keď ide s rodičmi von. Mama jeho životnú situáciu berie s pochopením, ale otec sa s tým údajne zmieruje len ťažko a podľa Petra sa o tom spolu rozprávajú málo. "Mojím najbližším cieľom je úspešne absolvovať operáciu a získať životného partnera, ale k deťom vzťah nemám," zdôverila sa možno budúca Petra.

Podľa košického sexuológa a chirurga MUDr. Štefana Horvátha ide o typický prípad transsexualizmu, ktorý slovenská legislatíva nemá ešte "ošetrený" dostatočne pružne a vo verejnosti sa prejavuje určitá predpojatosť k problémom transsexuálov.

Riešenie problému má rovinu nielen chirurgickú, ale aj právnu a ekonomickú. Chirurgický výkon spočívajúci v "transformačných" úpravách pohlavných orgánov, je finančne náročný, ale dnes už na Slovensku nie je ničím výnimočným. "Závisí potom len od pacienta, ako je pripravený vyrovnať sa so svojou novou životnou identitou po psychickej stránke," dodáva sexuológ.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]