magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V košickej FN Louisa Pasteura predlžujú končatiny
@ Aktuálne -> Medicína      Aug 11 2005 - 08:14 GMT
Košice (TASR) - Predlžovať ľudské končatiny umožňuje metóda distrakcie, ktorú využívajú na Klinike plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach. Najnovšie pomohli 30-ročnej pacientke predåžiť predlaktie o 10 až 12 centimetrov a na operáciu sa už pripravuje 13-ročný chlapec, ktorému odstránia 20-centimetrovú disproporciu v dåžke horných končatín.

"Táto metóda môže pomôcť pacientom, ktorí majú kratšie časti končatín, prípadne celé končatiny, pričom predlžovať ich možno neobmedzene do takej miery, ako to dovolia mäkké časti tela," uviedol pre TASR Teodor Kluka, ordinár kliniky pre chirurgiu ruky a mikrochirurgiu.

Metóda nie je nová. V zahraničí je známa ako Elizarovova a v Košiciach sa o jej praktické využitie zaslúžil profesor Štefan Guzanin. Podľa Kluku prežívala určitý čas stagnáciu, ale opäť sa ju podarilo oživiť v chirurgickej praxi vďaka slovenskej firme, ktorá sa ujala výroby zariadení na naťahovanie končatín - distraktorov.

Chirurg spresnil, že pacient podstúpi dve operácie, pričom pri prvej mu prerušia kosť a nasadia prístroj, ktorým je možné postupne naťahovať mäkké časti končatiny. Do vytvoreného priestoru vložia potom lekári kostný implantát z iných časti tela pacienta. Istou nevýhodou metódy je zdåhavosť, keďže celý proces trvá aj pol roka a vyžaduje si dobrú spoluprácu pacienta a chirurga.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]