magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Parchovanoch - Božčiciach premostia Topľu prenosným mostným objektom
@ Aktuálne -> Región      Aug 11 2005 - 15:31 GMT
Parchovany/Božčice 11. augusta (TASR) - Vybudovať obchádzkovú trasu a premostenie rieky Tople - taký je výsledok dnešného zasadania technickej komisie venovaného narušeniu statiky mosta v miestnej časti Božčice v obci Parchovany v Trebišovskom okrese.

Silnejší tok rieky a nánosy kmeňov a konárov stromov po dažďoch v uplynulých dňoch boli zrejme príčinou, prečo v stredu nadránom došlo k narušeniu statiky a uzavretiu spomínaného mosta. Voda podmyla základy stredného piliera, ktorý držal 74 metrov dlhý most a celá vozovka na ňom tak klesla asi o meter.

"Poškodenú časť mosta musíme demontovať, s prácami začneme už v pondelok," uviedol dnes pre TASR riaditeľ trebišovskej správy a údržby ciest Košického samosprávneho kraja Pavol Tereščák. Dodal, že popoludní má krízový štát rozhodnúť, kade povedie náhradné premostenie, ktoré chcú postaviť do troch týždňov. "Budeme rokovať s organizáciou Ochrana a obrana železníc, ktorá má k dispozícii prenosný mostný objekt," konštatoval Tereščák. Spresnil, že pôjde vlastne o železničný most, ktorý spojí Božčice s obcou a okolitým svetom.

"Zásobovanie je riešené asi 20-kilometrovou obchádzkou po poľnej ceste, pre tých, ktorí potrebujú do práce, je pripravená avia odviezť ich k najbližšiemu autobusovému spojeniu," povedal starosta obce Ján Hvozdík. Dodal, že zabezpečená je aj rýchla zdravotná pomoc, v najsúrnejších prípadoch aj letecká.

V obci Parchovany žije 1900 obyvateľov, z toho zhruba 150 v miestnej časti Božčice. Väčšina obyvateľov obce je staršieho veku. Podľa dostupných informácií už pred 19 rokmi potápač, ktorý hľadal telo utopeného chlapca, tvrdil, že pilier mosta je podmývaný.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]