magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Počas víkendu vybudovali k Božčiciam náhradnú obchádzkovú trasu
@ Aktuálne -> Región      Aug 15 2005 - 15:57 GMT
Parchovany/Božčice 15. augusta (TASR) - Náklady vo výške približne 160 tisíc korún si vyžiadalo vybudovanie obchádzkovej trasy z obce Parchovany-Božčice, kde došlo v uplynulom týždni k porušeniu statiky mosta, cez poľnú cestu v smere na Dlhý Klčov a Sačurov.

Na vybudovanie spomínanej trasy v dezolátnom stave, vedúcej cez poľnú cestu, naviezli počas víkendu cez 650 ton kameniny. "V priebehu dnešného dňa sa má definitívne rozhodnúť o náhradnom premostení," uviedol pre TASR riaditeľ trebišovskej správy a údržby ciest Košického samosprávneho kraja Pavol Tereščák. Dodal, že mostnú súprava s dåžkou 38 metrov by mali cestári prevziať cez Štátne hmotné rezervy z vranovskej firmy Eurovia - cesty. "Súhlas však musí dať správca toku a vyjadriť sa k tomu musí aj vyšší územný celok, či má dostatok financií," doplnil Tereščák. Doplnil, že by išlo o podstatne lacnejšiu záležitosť, ako zapožičiavať premostenie od žilinskej železničnej firmy. "Len náklady na prepravu zo Žiliny by sa vyšplhali na asi šesť miliónov korún," konštatoval riaditeľ.

Na spomínanom moste vykonávajú odborníci z košickej Technickej univerzity každých 12 hodín merania, či dochádza k ďalšiemu zosuvu cesty. Výsledky týchto meraní budú podľa Tereščáka známe v priebehu dnešného dňa.

Silnejší tok rieky a nánosy kmeňov a konárov stromov po dažďoch boli zrejme príčinou, prečo v minulú stredu nadránom došlo k narušeniu statiky a uzavretiu mosta v Božčiciach, kde žije 150 obyvateľov. Voda podmyla základy stredného piliera držiaceho 74-metrov dlhý most a časť vozovky na ňom tak klesla asi o jeden meter.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]