magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vo Vysokej nad Uhom otvorili nový most a súvisiace objekty za 140 miliónov Sk
@ Aktuálne -> Región      Aug 19 2005 - 20:53 GMT
Vysoká nad Uhom 19. augusta (TASR) - Zhruba 140 miliónov Sk si vyžiadala výstavba nového mosta cez rieku Uh a súvisiacich objektov, ktoré skrátenými vzdialenosťami napájajú Vysokú nad Uhom a priľahlé obce na sieť štátnych ciest v Michalovskom okrese.

Sľub nahradiť starý železný most, ktorý bol údajne vyrobený v roku 1911 a v roku 1947 premiestnený do obce Vysoká nad Uhom, dal jej obyvateľom predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda v júli 2001. Základný kameň poklopal 23. augusta 2002 a dnes sa zúčastnil na jeho slávnostnom otvorení.

Pôvodné premostenie rieky Uh bolo už niekoľko rokov v havarijnom stave, nevyhovovalo svojou šírkou, zaťažiteľnosťou, obmedzovalo prietok rieky a neumožňovalo prejazd ťažkej techniky pri povodniach a záchranných prácach.

Nový betónový mostný objekt je situovaný asi 300 metrov od starého mosta. V plnej miere odstraňuje jeho nedostatky a umožňuje plynulú a bezpečnú motoristickú, cyklistickú aj pešiu dopravu.

Dåžka mosta je 134,8 metra, šírka nosnej konštrukcie 12 metrov, šírka vozovky medzi obrubníkmi 7 metrov. Okolo vozovky sú obojstranné chodníky. Súčasťou stavby je 19 súvisiacich objektov, medzi ktorými je aj nová cestná prípojka MS 8/40. Dåžka tejto novej cesty, ktorá sa realizovala súbežne s výstavbou mosta, je 695 metrov a sú na nej dve úrovňové stykové križovatky. Dno rieky Uh na tomto území je pod úrovňou okolitého terénu až 12 metrov, pričom jej okolie je chránené protipovodňovými hrádzami.

Objednávateľom stavby mosta cez rieku Uh vo Vysokej nad Uhom je Slovenská správa ciest (SSC), projektantom bratislavský Dopravoprojekt, a. s., a zhotoviteľom sú Inžinierske stavby, a. s., Košice.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]