magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zastupiteľstvo KSK schválilo úpravu rozpočtu a zmenu VZN o poskytovaní dotácií
@ Aktuálne -> Verejná správa      Aug 22 2005 - 21:08 GMT
Košice 22. augusta (TASR) - Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) na dnešnom predposlednom 25. rokovaní odsúhlasilo úpravu rozpočtu KSK a v jeho rámci 22 miliónov Sk na opravu mosta v Parchovanoch.

Regionálny parlament vzal na vedomie Správu o čerpaní rozpočtu KSK za 1. polrok 2005. Bežné príjmy dosiahnuté v 1. polroku 2005 tvoria prevažne daňové príjmy, a to daň z príjmov fyzických osôb vo výške 635,966 milióna Sk (48,4 % z rozpočtu) a daň z motorových vozidiel vo výške 205,994 milióna Sk (64,88 % z rozpočtu). Vývoj týchto daňových príjmov možno podľa košického župana Rudolfa Bauera považovať za priaznivý.

V rámci balíka schválených dotácií poslanci odsúhlasili aj 500 miliónov Sk z rezervného fondu KSK na elimináciu škôd spôsobených nedávnou živelnou pohromou vo Vysokých Tatrách.

Poslanecký zbor dnes odsúhlasil aj zmenu Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) KSK, ktorým sa mení poskytovanie dotácií. Podľa nových pravidiel nie je striktne určený ročný limit v rozpočte KSK na poskytnutie dotácií, ale sumu prostriedkov na dotácie bude Zastupiteľstvo KSK schvaľovať na každý rok podľa aktuálnych možností rozpočtu samosprávneho kraja. Ako uviedol košický župan, úprava bola prijatá na základe zákona o rozpočtových pravidlách. Novelizované VZN okrem toho, že vynecháva presne stanovenú výšku finančných prostriedkov určených na poskytovanie dotácií, zjednodušuje a spružňuje administratívne kroky pri vybavovaní žiadostí. "V prvej verzii bola odhadnutá výška toho rozpočtu na 5 miliónov Sk, ale už v priebehu tohto roka, keď sa vyvíjal dobre rozpočet, poslanci rozhodli o jeho zvýšení na 7 miliónov Sk. Zmena je preto, aby nebolo potrebné každý rok vstupovať do úpravy VZN. Hranica síce nebude, ale bude vždy schválená v rozpočte na daný rok," konštatoval košický župan.

Z tohoročnej sumy 7 miliónov Sk určených na dotácie bolo v KSK už rozdelených viac ako 5 miliónov Sk. Zdroje slúžia na krytie malých všeobecne prospešných projektov mimovládnych organizácií alebo iných inštitúcií, ktoré môžu realizovať mimo bežných finančných tokov. Ide predovšetkým o kultúrne, sociálne a výchovno-vzdelávacie projekty.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]