magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mazák: Občania by mali ústavný rámec napåňať reálnym obsahom každý deň
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 02 2005 - 09:12 GMT
Košice (TASR) - Ústava SR je základný dokument štátu. Pre občanov vytvára istotu, rámec, v ktorom sa môžu pohybovať, v ktorom sa môžu spoľahnúť na štátne orgány a v ktorom môžu vyžadovať od orgánov verejnej moci, aby ich chránili. Pri príležitosti včerajšieho Dňa Ústavy SR to v rozhovore pre TASR uviedol predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák.

"Chcel by som v tento deň občanom odkázať, že ústava je síce všeobecný dokument, ktorý nemožno vnímať ako niečo bezprostredne napomáhajúce ľudskému životu, ale že je to rámec, v ktorom sa pohybujeme každý deň. A každý deň, nielen 1. septembra, by sme si mohli uvedomiť, že tento rámec môžeme napåňať reálnym obsahom, ak sa aj my občania budeme správať v súlade s ústavou," povedal.

Mazák priznal, že k želaniu, aby sa občania správali podľa ústavy najmä vo vzťahoch medzi sebou, ho priviedol zložitý proces prijímania návrhu ústavy v Iraku, ktorý prežíva ťažké časy svojej existencie a prostredníctvom ústavy začína riešiť základné otázky.

Podľa Mazáka význam slovenskej ústavy po vstupe do Európskej únie sa nezmenšil, naopak, vzrástol. Bola základným nástrojom, dokumentom, ktorý nás premostil do EÚ. "Neviem si predstaviť, ako by sme sa stali členmi EÚ, keby sme nemali ústavu obsahujúcu integračnú klauzulu. Len cez túto ústavu sme boli schopní ústavnekonformným spôsobom stať sa členmi únie a pripravovať sa na európsku integráciu, identitu a prostredie," poznamenal.

Otvoriť otázku novej ústavy alebo zmeniť súčasnú je však podľa neho úplne legitímne. "Domnievam sa ale, že k takým závažným krokom treba pristúpiť až vtedy, ak sa budeme navzájom o tom rozprávať. Od laickej verejnosti až po odborníkov, od politikov až po právnikov, ktorí to napíšu," uviedol. Prijatie zmien alebo aj novej ústavy by podľa neho malo byť výsledkom všeobecného konsenzu. "Nemali by to byť nejaké pomníčky nejakým významným ľuďom, právnikom, politikom alebo skupine ľudí. Malo by to byť výrazom toho, že sme sa dostali do istého štádia vývinu, kedy nám už tento základný dokument, ktorý je živý, otvorený a schopný absorbovať mnoho situácií, neslúži tak, ako by sme to potrebovali ako Slovenská republika a ako člen EÚ," dodal predseda ÚS.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]