magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Španielsky abertis chce kúpiť bratislavské aj košické letisko
@ Aktuálne -> Doprava      Sep 02 2005 - 20:24 GMT
Bratislava 2. septembra (TASR) - Ponuku na kúpu 66 % akcií bratislavského a košického letiska predloží v pondelok španielska spoločnosť abertis v konzorciu s firmou TBI a lokálnym partnerom. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ leteckej divízie abertisu Miquel Puig. Meno lokálneho partnera neprezradil, keďže túto informáciu považuje za dôvernú.

abertisu poskytuje technickú a odbornú pomoc spoločnosť Aena, ktorá je v 100-% vlastníctve španielskej vlády. "Ako štátna spoločnosť nemá Aena o investovanie v zahraničí záujem. Členom konzorcia, ktoré ponuku podá, preto nie je. O akcie sa uchádzame ako súkromná spoločnosť a v prípade úspechu budeme kúpu financovať," vyhlásil Puig. Za hlavné výhody konzorcia v súťaži o letiská považuje silu zúčastnených spoločností, skúsenosti a záujem investovať dlhodobo.

"Strategickým zámerom našej spoločnosti je expanzia na trhy s vysokým potenciálom rastu, medzi ktoré Slovensko určite patrí. Príležitosť pre rozvoj letísk Bratislava a Košice vidíme najmä vo zvyšovaní počtu letov, prepravených pasažierov a nákladu, či v rozširovaní destinácií a v zlepšení služieb," vyhlásil Puig. Pre rozvoj bratislavského letiska je podľa neho dôležitá aj stavba druhej pristávacej dráhy, ktorá by jeho kapacitu rozšírila na 60 miliónov pasažierov. V tomto roku pritom letisko plánuje prepraviť 1,4 milióna cestujúcich.

abertis je podľa neho firmou, ktorá potrebuje dlhodobo investovať. "Nemáme však záujem o oblasti, ktoré nemajú nič spoločné s infraštruktúrou a komunikáciou," vyhlásil Puig. Investície do infraštruktúry síce podľa neho nepatria medzi vysoko ziskové, sú však dlhodobé, stabilné a málo riskantné.

Spoločnosť abertis je európskym lídrom v oblasti infraštruktúry, pričom jeho hlavnou oblasťou podnikania je prevádzkovanie 1 500 km spoplatnených úsekov ciest v Španielsku. Firma vlastní 90 % akcií britskej spoločnosti TBI, ktorá prevádzkuje 14 letísk na európskom a americkom kontinente, medzi nimi aj londýnsky Luton. Ročne prepraví 19 miliónov pasažierov. Zostávajúcich 10 % TBI vlastní Aena. Tá je podľa Puiga najväčším prevádzkovateľom letísk na svete. Vlastní a prevádzkuje 65 letísk, z toho 47 v Španielsku a 18 v Latinskej Amerike, čo predstavuje trh so 175 miliónmi pasažierov.

Trhová kapitalizácia abertisu je 12 miliárd EUR, v prepočte 466 miliárd SKK, obrat v roku 2004 dosiahol 1,77 miliardy EUR a zisk pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou (EBITDA) 1,11 miliardy EUR. Približne dve tretiny tržieb spoločnosti pochádzajú zo správy spoplatnených ciest, z letísk to bolo 14 %, vrátane spoločnosti TBI.

Majiteľ 66 % akcií Letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a. s. (BTS), ako aj rovnakého balíka akcií Letiska Košice - Airport Košice, a. s., by mal byť známy najneskôr začiatkom budúceho roka. Záujemcovia môžu predkladať predbežné ponuky do 5. septembra. Z týchto ponúk výberová komisia v spolupráci s medzinárodným poradcom zostaví približne do 10 dní na základe kritérií, ktorými sú finančná ponuka, ekonomická sila a stratégia investora, užší zoznam uchádzačov, ktorým umožní vstup do tzv. data room. Následne do dvoch mesiacov ich vyzve na predloženie záväzných privatizačných ponúk.

(1 EUR = 38,826 Sk)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]