magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nové priestory Psychosociálneho centra otvorili v Košiciach
@ Aktuálne -> Medicína      Sep 06 2005 - 16:18 GMT
Košice 6. septembra (TASR) - Nové priestory košického Psychosociálneho centra (PSC), ktoré slávnostne otvorili blízko centra mesta na Južnej triede, umožnia využívať služby tohto zariadenia väčšiemu počtu klientov.

Na činnosť mestskej príspevkovej organizácie, ktorá je ojedinelou aktivitou samosprávy v rámci Slovenska, prispieva Magistrát mesta Košice ročne sumou 1,7 milióna korún.

Podľa riaditeľky PSC Miroslavy Orolovej nové priestory, ktoré čiastočne nahradia pobočku v mestskej časti Dargovských hrdinov, budú slúžiť pre všetkých obyvateľov mesta, najmä s psychickými a sociálnymi ťažkosťami, ďalej obyvateľom malometrážnych bytov, kde bývajú zväčša dôchodcovia. "Magistrát mesta v spolupráci s Bytovým podnikom mesta Košíc nám vyšli v ústrety a poskytli priestory so symbolickým mesačným nájomným za korunu. Našou snahou je nájsť v blízkej budúcnosti ďalšie vhodné priestory, v ktorých by sme mohli poskytovať odbornú psychologickú a psychiatrickú zdravotnú starostlivosť a celé PSC presťahovať do centra mesta," uviedla Orolová.

Minulý rok evidovali v košickom PSC 960 klientov. Do tohtoročného augusta stúpol ich počet na 2216 a očakáva sa ďalší nárast. Pri činnosti centra budú pomôžu aj účastníci projektu Podané ruky financovaného Fondom sociálneho rozvoja, ktorý sa zameriava na riešenie problémov dlhodobo nezamestnaných. Podľa Zuzany Madárovej, zodpovednej za projekt, ich klientom sa zdvihlo sebavedomie, sú menej apatickí, komunikatívni a zodpovednejší.

Psychosociálnu pomoc poskytuje v zariadení odborný personál formou individuálneho poradenstva, klienti si zvyšujú manuálne a tvorivé zručnosti pomocou arteterapie. Podľa Orolovej nejde len o sociálno-poradenskú pomoc dlhodobo nezamestnaným a ľuďom v sociálnej núdzi, ale aj o poradenstvo pri týraní v rodinách, riešení krízových vzťahov, asistenciu pri vybavovaní preukazov ťažko zdravotnej postihnutým, sociálnych dávok, dôchodkov a podobne.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]