magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mužský odev z Abova
@ Obchod -> Výstavy      Jul 12 2002 - 12:01 GMT
Zbierka mesiaca – júl 2002

Východoslovenské múzeum

Vedenie Východoslovenského múzea každý mesiac sprístupňuje zbierku, ktorú z jej vystavených exponátov alebo depozitov vyberá niektorá verejne známa osobnosť. Zbierku mesiaca v júli 2002 vybral predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer.

Najkrajšou časťou mužského slávnostného odevu v minulosti bola čuha, známa aj pod názvom dolomán, halena, kurtka. Bol to dlhý súkenný kabát, siahajúci do pol lýtok, s veľkým vzadu visiacim štvorcovým golierom, slúžiacim v nepohode ako kapucňa. Strih bol jednoduchý. Predný, zadný stan a rukávy boli z jedného kusa súkna, ktoré pred valchovaním zošili, aby dosiahli potrebnú šírku. Šili ju profesionálni remeselníci – krajčíri. Zhotovovala sa z hrubého bieleho súkna a zdobila lemovaním inofarebným súknom a výšivkou z pestrofarebnej vlny, ktorá bola na golieri, predných dieloch a okolo rukávov. Spínala sa pod hrdlom kovovou sponou na remencoch. Pred prvou svetovou vojnou bola obradovou súčasťou odevu ženícha. Nosila sa prehodená cez plecia. Niekedy sa rukávy zošili a slúžili ako vrecká.

¼udia si ju kupovali na trhoch a jarmokoch, alebo priamo u remeselníkov. Nosievali ich aj pastieri pri nočnom pasení volov, dedinskí hlásnici aj furmani, alebo chlapi ak išli s vozom v zime na furmanku.

V národopisnom fonde Východoslovenského múzea sa nachádza deväť kusov mužských halien, ktoré pochádzajú najmä z oblasti Abova, z dedín Hrašovík, Valaliky, Kecerovce, Čižatice , Nižná Kamenica a Červenica. Patrili predovšetkým bačom, ktorí ich nosili začiatkom 20. storočia už nie na všedný deň, ale skôr na slávnostné príležitosti – do kostola, do mesta, na jarmok.

O čuhe, ktorá pochádza z Červenice, vieme, že parila roľníkovi a drevorubačovi Jánovi Rolincovi, ten ju zdedil po svojom otcovi, ktorý ju mal oblečenú na vlastnej svadbe v roku 1908.

Mužské haleny z Valalík sú staršieho dáta, ušili ich pravdepodobne krajčíri v Prešove ešte koncom 19. storočia a muži ich kúpili v Košiciach „na pľacu“.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]