magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Parchovanoch - Božčiciach funguje náhradné premostenie cez rieku Topľa
@ Aktuálne -> Región      Sep 13 2005 - 12:49 GMT
Parchovany/Božčice 13. septembra (TASR) - V miestnej časti Parchovian v Božčiciach, kde došlo pred vyše mesiacom k narušeniu statiky mosta, začala dnes naplno s autobusovou dopravou fungovať premávka po náhradnom premostení rieky Tople.

Náhradná mostná súprava, ktorú cestári zapožičali cez Správu štátnych hmotných rezerv od subjektu hospodárskej mobilizácie - košickej spoločnosti Eurovia - cesty, je dlhá 93 metrov. "Na moste je obmedzená rýchlosť na 20 kilometrov za hodinu, jazdí sa v jednom jazdnom pruhu a prechádzať cez neho môžu autá do 30 ton," uviedol dnes pre TASR riaditeľ trebišovskej Správy a údržby ciest Košického samosprávneho kraja Pavol Tereščák. Dodal, že náklady náhradného premostenia predstavujú zhruba 4,5 milióna Sk.

Po narušení statiky pôvodného mosta trebišovskí cestári postavali náhradnú komunikáciu s dåžkou 25 kilometrov v smere cez obec Dlhé Klčovo. Starý most s narušenou statikou čaká oprava. Na jej realizácii sa podľa výberového konania bude podieľať istá košická firma. "Zo štyroch navrhovaných variantov sa odborníci rozhodli pre pilotáž poškodeného piliera, je však možné, že toto rozhodnutie sa môže ešte korigovať," doplnil Tereščák. Povedal, že zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja odsúhlasilo na opravu tohto mosta 20 miliónov Sk. Jeho oprava potrvá zhruba rok.

Silnejší tok rieky a nánosy kmeňov a konárov stromov po dažďoch boli zrejme príčinou, prečo došlo k narušeniu statiky a uzavretiu mosta v Božčiciach, kde žije 150 obyvateľov. Voda podmyla základy stredného piliera držiaceho 74-metrov dlhý most a časť vozovky na ňom tak klesla asi o 1 meter.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]