magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V KSK podali kandidačné listiny zatiaľ iba 3 nezávislí kandidáti na poslancov
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 13 2005 - 20:13 GMT
Košice 13. septembra (TASR) - Žiadny z dosiaľ známych kandidátov na županský post v Košickom samosprávnom kraji ešte nepodal oficiálnu kandidačnú listinu. Zhruba mesiac pred konečným termínom pre ich podanie zapisovateľka tamojšej krajskej volebnej komisie eviduje iba prvých nezávislých uchádzačov o posty regionálnych poslancov.

"Kandidáti na predsedu a poslancov samosprávneho kraja môžu podávať kandidátne listiny najneskôr do 40 dní pred dňom volieb, teda do 17. októbra 2005 do 24.00 h. V súčasnosti naša zapisovateľka krajskej volebnej komisie eviduje už troch nezávislých kandidátov na posty regionálnych poslancov," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi košický župan Rudolf Bauer.

Do zastupiteľstva KSK budú občania voliť 57 poslancov v 11 obvodoch, ktoré zodpovedajú súčasným okresom. Na zabezpečenie volieb, ktoré sa uskutočnia 26. novembra, je v KSK určených 19 miliónov Sk. Volebná kampaň sa začne 9. novembra a skončí sa 48 hodín pred začatím volieb.

Ako ďalej informoval predseda KSK, minulý týždeň boli vymenovaní aj zapisovatelia obvodných volebných komisií, ktorí pripravujú podklady pre činnosť obvodných volebných komisií. Ich činnosť koordinuje krajská volebná komisia, ktorá sídli na Úrade KSK. Zapisovateľkou krajskej volebnej komisie je Mária Bartková.

Pre tohtoročné regionálne voľby sú zatiaľ známi šiesti záujemcovia o post predsedu kraja. Za KDH bude opätovne kandidovať súčasný župan Rudolf Bauer, za Smer primátor Košíc Zdenko Trebuľa, za SDKÚ poslanec NR SR Viliam Novotný. Kandidátom ANO je poslanec KSK a už neaktuálny stranícky nominant na miesto ministra zdravotníctva Marián Biľo. V hre sú aj dve ženy. Slobodné fórum navrhlo nezávislú kandidátku, predsedníčku Regionálnej lekárskej komory Dagmar Takácsovú a zatiaľ neoficiálne sa hovorí o kandidatúre riaditeľky Úradu KSK Rozálii Múdrej, ktorú podporujú všetky okresné štruktúry SMK.

V prvých regionálnych voľbách v roku 2001 bolo v zoznamoch voličov KSK zapísaných 581 798 osôb. Ich účasť pri voľbách poslancov bola 21,8 percenta, pri voľbách predsedu v prvom kole 20,16 a v druhom 18,06 percenta. O poslaneckú stoličku sa v kraji uchádzalo 576 kandidátov, o post župana 24 kandidátov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]