magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Čas budú merať v Budimíre aj slnečnými hodinami
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny      Sep 16 2005 - 14:04 GMT
Budimír 16. septembra (TASR) - Novou turistickou atrakciou obce Budimír v okrese Košice - okolie budú popri vysunutej hodinárskej expozícii Slovenského technického múzea slnečné hodiny, ktoré vytvorili účastníci týždňového medzinárodného workshopu umeleckého kováčstva.

"Cieľom workshopu bolo vytvoriť kované slnečné hodiny, aké používali už starí Egypťania. Na ich tvorbe sa podieľali umeleckí kováči z Francúzska, Čiech a Slovenska" - uviedol pre TASR autor návrhu, umelecký kováč z Jasova Milan Kalmár.

Hodiny vysoké 1,5 a široké 1,3 metra budú verejne prístupné na priestranstve pred budimírskym kaštieľom a slávnostne ich nainštalujú v sobotu 17. septembra na záver workshopu. Počas slnečného svitu možno na nich odrátať čas v celých hodinách. Sú v tvare dobového morského plavidla, ktoré zároveň symbolizuje pohyb a skrotenie živlu. Na diele pracovali umeleckí kováči štyri dni a pred kaštieľom si zriadili kováčsku vyhňu.

Medzinárodný workshop umeleckého kováčstva Železný čas bol nultým projektom vznikajúceho umeleckého a kreatívneho centra, ktoré v areáli budimírskeho kaštieľa buduje košické občianske združenie (OZ) BONA FIDE. Podľa jeho predsedu Petra Radkoffa tam do konca roka pripravia ešte desať podobných projektov zameraných na hudbu, film, výtvarné umenia, literatúru a ďalšie umelecké žánre.

OZ BONA FIDE okrem budimírskeho kaštieľa získalo do prenájmu aj bývalé kultúrne stredisko Jánošík v košickej mestskej časti Opátske, ktoré rekonštruuje s cieľom vytvoriť v ňom umelecký inkubátor pre mladých absolventov umeleckých škôl. Projekt podporilo Ministerstvo kultúry SR a Fond sociálneho rozvoja.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]