magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Skupina poslancov napadla na ÚS SR zákon o preukazovaní pôvodu majetku
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 20 2005 - 07:48 GMT
Košice (TASR) - Zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý vstúpil do platnosti 1. septembra, napadla na Ústavnom súde SR skupina poslancov NR SR. Žiadajú vysloviť nesúlad celého zákona s Ústavou SR pričom navrhujú, aby ÚS pozastavil jeho účinnosť a vec pokladal za naliehavú.

Ako TASR potvrdil poradca ÚS pre styk s médiami Štefan Németh, návrh pod ktorý sa podpísalo 31 poslancov z radov ¼S-HZDS, SMK, SDKÚ, Lintnerovej platformy i nezávislých, doručili na súd 16. septembra. V rovnaký deň ho pridelili sudcovi spravodajcovi.

Návrh na preskúmanie súladu zákona č. 335/2005 Z.z. o preukazovaní pôvodu majetku s viacerými článkami ústavy spracoval predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Ján Drgonec. Návrh tejto právnej normy predložili poslanci Smeru Robert Fico, Robert Kaliňák a Róbert Madej. NR SR ho schválila 23. júna.

Podľa navrhovateľa celý zákon tvorený iba jedenástimi paragrafmi, svojim obsahom a účelom popiera princípy právneho štátu. Predovšetkým princíp právnej istoty, zákazu retroaktivity a nerešpektuje základné právo pokojne užívať svoj majetok. Ústavne nespochybniteľné je podľa Drgonca iba ustanovenie o dátume nadobudnutia účinnosti zákona a o zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom podľa tohto zákona, na ktoré sa však vzťahuje osobitný predpis.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]