magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KSK a susedná maďarská župa spoločne pripravujú regionálnu inovačnú stratégiu
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 21 2005 - 18:27 GMT
Košice 21. septembra (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) a maďarská župa Borsód-Abaúj-Zemplén (BAZ) dnes odštartovali spoločný projekt zameraný na vytvorenie Regionálnej inovačnej stratégie.

Na projekte v úlohe expertov participujú ako partnerské regióny aj rakúske Štajersko a španielsky Castilla De Leon. Oba tieto regióny už majú vypracovanú regionálnu inovačnú stratégiu a v tejto oblasti sú považované za lídrov v Európe.

Ako ďalej informovala hovorkyňa Úradu KSK Soňa Jakešová prínos z projektu, ktorý potrvá takmer 3 roky, budú mať predovšetkým malí a strední podnikatelia, ktorí sa zaujímajú o rozvoj inovácií a transfer nových technológií. Projekt prispeje ku skvalitneniu prenosu informácií medzi podnikateľmi, výskumno-vývojovými organizáciami a univerzitami, čo by malo pritiahnuť moderné technológie do priemyslu oboch regiónov.

"Ide najmä o vytvorenie a posilnenie prenosu inovatívnych riešení a nových technológií z vedecko-výskumných centier k podnikateľom," spresnil predseda KSK Rudolf Bauer. Zdôraznil, že ide o vytváranie a rozvíjanie podmienok podporujúcich inovačný proces a poznatkovú ekonomiku v oboch prihraničných regiónoch. Odborníci budú pritom čerpať skúsenosti z partnerských regiónov v Rakúsku a Španielsku. Plánované aktivity projektu napåňajú ciele Lisabonskej stratégie a slovenského vládneho programu Minerva.

Hodnotitelia Európskej komisie (EK) udelili projektu jedno z najvyšších bodových hodnotení v rámci výzvy na vypracovanie regionálnej inovačnej stratégie, pričom ocenili najmä jeho cezhraničný rozmer. Projekt bude financovaný cez 6. rámcový program EK a celkové náklady projektu predstavujú vyše 703 000 EUR. Podiel Úradu KSK je 83 000 EUR a je plne hradený z prostriedkov Európskej únie.

KSK a maďarská župa BAZ sú partnerskými regiónmi. Rámcovú dohodu o spolupráci podpísali predseda KSK Rudolf Bauer a županka Ildikó Gyárfásová v apríli 2004. Dohoda vytvára rámec pre spoluprácu regionálnych samospráv v oblasti hospodárskeho rozvoja, cestovného ruchu a dopravnej infraštruktúry.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]