magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

O post predsedu Košického samosprávneho kraja sa uchádza 10 kandidátov
@ Aktuálne -> Verejná správa      Oct 18 2005 - 13:08 GMT
(TASR) - Desať kandidátov, z toho štyri ženy, sa uchádza o kreslo predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK). Svojich kandidátov nominovali tri koalície KDH-OKS, SDKÚ-DS-SZS-¼S HZDS, Smer SD-HZD a sedem politických strán.

Kandidátne listiny na poslancov regionálneho zastupiteľstva odovzdali zástupcovia 23 politických strán. Koalície vytvorili KDH-OKS, SDKÚ-DS-SZS a Smer SD-HZD. S politickými nominantmi sa bude o priazeň voličov uchádzať aj 89 nezávislých kandidátov. Celkovo má v Košickom vyššom územnom celku záujem stať sa regionálnym poslancom 567 uchádzačov. TASR o tom informovala zapisovateľka Volebnej komisie KSK Mária Bartková.

Koalícia KDH-OKS opäť nominovala na post predsedu súčasného "župana" Rudolfa Bauera, koalícia SDKÚ-DS-SZS-¼S HZDS poslanca Národnej rady SR Viliama Novotného a koalícia Smer SD-HZD primátora Košíc Zdenka Trebuľu. Za SMK kandiduje riaditeľka Úradu KSK Rozália Múdra, za ANO regionálny poslanec Marián Biľo a za SF predsedníčka Regionálnej lekárskej komory Dagmar Takácsová. Svojich nominantov postavili aj menšie strany - Slovenská národná jednota Slavomíra Jančoka, Úsvit Stanislava Lepóta a Strana priateľov vína Zuzanu Cingeľovú.

Napriek tomu, že medzi registrovanými politickými stranami už nie je robotnícka strana ROSA, jej členovia trvali na prevzatí kandidátnych listín. Na post predsedníčky KSK nominovali Katarínu Skurkovú a podali aj kandidátku na poslancov. Figurujú teda v sumárnych číslach kandidátov na predsedu i poslancov.

V pondelok o 24.00 vypršal termín, do ktorého bolo možné podávať kandidátne listiny na voľby predsedov a poslancov vyšších územných celkov. Definitívny zoznam kandidátov zverejní krajská volebná komisia najneskôr 6. novembra. Prvé zasadnutie Volebnej komisie KSK sa uskutoční vo štvrtok 20. októbra o 10,00 h.

V prvých regionálnych voľbách v roku 2001 sa o poslaneckú stoličku v Košickom kraji uchádzalo 576 kandidátov, o post predsedu 24 kandidátov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]