magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košický VÚC si ako prvý kraj v SR nechal vypracovať ratingové hodnotenie
@ Aktuálne -> Verejná správa      Oct 19 2005 - 15:41 GMT
(TASR) - Košický samoprávny kraj (KSK) je historicky prvým krajom, ktorý si nechal vypracovať ratingové hodnotenie a hneď sa zaradil na špicu komunálnych subjektov na Slovensku.

"Podľa hodnotenia, ktoré dosiahol, KSK je veľmi bonitným subjektom," konštatoval dnes na stretnutí s novinármi riaditeľ ratingovej agentúry CRA pre SR ¼ubomír Dubecký. Ako spresnil, z hodnotenia KSK vyplýva, že banky, investori a partneri spolupracujúci s touto regionálnou samosprávou nemusia mať obavu z jej schopnosti plniť a splácať svoje záväzky včas a v plnej miere.

CRA RATING AGENCY, a. s., ktorá vykonala ratingové hodnotenie KSK, je jediná uznávaná lokálna ratingová agentúra na Slovensku a v Čechách a zároveň jediná stredoeurópska afilácia Moody’s Investors Service.

CRA udelila KSK 3 ratingové hodnotenia. Najdôležitejším je dlhodobý lokálny rating, ktorý vyjadruje schopnosť splácať záväzky v slovenských korunách. KSK ho získal na úrovni skAa. Podľa hodnotiacej stupnice sú to dva stupne pod maximálnym možným pozitívnym hodnotením, aké môže subjekt získať. Podľa Dubeckého toto vysoké ratingové hodnotenie z investičného pásma zaraďuje KSK medzi veľmi kvalitné subjekty s vysokou schopnosťou splácať svoje budúce korunové záväzky.

Dlhodobý medzinárodný CRA Rating KSK je na úrovni Baa. Tiež to je ratingové hodnotenie z investičného pásma a zaraďuje KSK medzi bonitné subjekty s veľmi dobrou schopnosťou splácať svoje budúce záväzky v cudzej mene.

Krátkodobý CRA Rating je na najvyššej možnej úrovni skP-1. Vyjadruje maximálnu schopnosť KSK plniť si svoje krátkodobé záväzky v slovenských korunách, obvykle so splatnosťou do jedného roka.

"Výhľad všetkých udelených ratingov je stabilný, čo do budúcna zaručuje predpoklad, že pri opätovnom hodnotení bude potvrdený, alebo zvýšený," dodal Dubecký.

Rozhodnutie CRA udeliť KSK uvedené vysoké ratingové hodnotenie sa opieralo hlavne o ekonomické výsledky doterajšieho rozpočtového hospodárenia. Agentúra ocenila doterajšiu líniu vedenia KSK, ktoré výdavkovú politiku plne podriadilo svojim finančným možnostiam. Na margo nulového úverového zaťaženia KSK Dubecký poznamenal, že "konzervatívna rozpočtová politika KSK mala svoje nezastupiteľné miesto najmä v tak nestálom prostredí, v akom samosprávne kraje v uplynulých rokoch pôsobili".   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]