magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Medvedie pätorčatá zvýšili návštevnosť zoo o tretinu
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny      Jul 18 2002 - 13:06 GMT
Narodenie medvedích pätorčiat, ktoré si nárokuje na zápis do Guinnessovej knihy rekordov, výrazne oživilo záujem o ZOO Košice. Niet sa čomu čudovať. Keď som naposledy videl medvieďatá počas Osláv Dňa mesta Košice, vyzerali ako plyšové hračky. Dnes majú približne po 20 kilogramov a bezprostredne sa k nim môže priblížiť už len vychovávateľ, ktorý ich mal počas prvých mesiacov doma a kàmil mliekom. Jednoducho, medvieďatá rastú tak, ako majú.

Dnes, ak navštívite zoo, vás už od medveďov nedelia železné mreže. Aspoň po väčšinu dňa sa zdržujú v oddelenom výbehu, na ktorý máte priamy výhľad. Do klietky idú len večer, alebo počas dňa, ak sa samé tak rozhodnú. Stali sa vyhľadávanými spoločníkmi návštevníkov. To pretože aj za pár mincí môžete kúpiť krmivo, ktoré vám dopomôže, aby o vás začali javiť okamžitý záujem. V čase našej návštevy tu cvakali fotoaparáty, bzučali videokamery. Stretnutie so svetovou raritou – medvedími pätorčatmi nie je totiž záležitosť každodenná.

Ich narodenie je však sprevádzané jednou takmer komickou príhodou. Chov medveďa je v súčasnosti dosť nákladný. Vedenie zoo tomu chcelo zabrániť a tak dali otca na košickej veterine vykastrovať. Aj sa tak stalo a veterinári o tom nakrútili aj film, ktorý hrdo premietli i v Japonsku. A naraz „BUM“. Pravdepodobný svetový rekord – narodenie piatich medvedíkov.

„Kastrácia bola urobená v apríli minulého roku, mláďatá sa narodili v januári. Pred týždňom som navštívil rektora veteriny, kde sme sa rozprávali aj o tom. Z filmu jednoznačne vyplýva, že odstránili to, čo odstrániť mali, čiže operácia bola úspešná. Príroda však pripúšťa možnosť takzvanej latentnej gravidity, že vajíčko sa oplodní, ale mesiac ostáva nečinné, až potom akoby sa prebudilo. Ak by sme to mali termínovo zladiť, ponúka sa takéto vysvetlenie,“ argumentuje riaditeľ ZOO Ing. Karol Seman, CSc.,, ktorý veterinárom dôveruje a celú záležitosť skôr posúva do roviny platnosti Murphyho zákonov.

„Otec Kubo svoju samicu Maťu naďalej obťažuje, ale už by nemalo dôjsť k ďalšiemu oplodneniu,“ nádeja sa, pretože ZOO Košice má toho času už deväť medveďov, čo je minimálne európsky rekord, pokiaľ nepočítame špeciálne chovné zariadenia.

Malé medvieďatá majú k dispozícii klietku so 60 štvorcovými metrami a výbeh o veľkosti 200 štvorcových metrov. Ich starší bratia majú veľký výbeh – medvedinec s rozlohou 2 800 štvorcových metrov a ich rodičia sú v klietke so 60 štvorcovými metrami. Chovné podmienky na slovenské pomery nadštandardné, táto situácia sa ešte zlepší. Na budúci rok by mali mať veľký prírodný medvedinec s plochou jedného hektára. Všetky medvede teda pravdepodobne ostanú v Košickej zoo.

„Už v čase, keď sme mali štyroch medveďov, začalo naše jednanie s jednou holandskou ochranárskou organizáciou, ktorá zvažovala, že by sa u nás mohol vybudovať veľký útulok pre medvede. Žili by v ňom zvieratá, ktoré robia v prírode problémy, napríklad tým, že navštevujú ľudské sídla a prehrabávajú smetné kontajnery, taktiež prestárle medvede z cirkusov a podobne. Získali by sme na to slušné financie, ale táto myšlienka padla. Holanďania sa na nás nahnevali, nechcú nám veriť, že sú medvede kastrované. Odkázali nám, že keď sa nevieme postarať o to, aby sa nemnožili v zajatí, tak nemáme ich dôveru,“ konštatuje riaditeľ.

ZOO malo záujem medvede predať do iných podobných zariadení, alebo vymeniť za iné druhy zvierat. Nepodarilo sa. Ozvali sa len dvaja súkromníci, ktorí si chceli medvieďatá odkúpiť, že si pri dome zriadia vlastný zookútik. Lenže – ak by sme brali do úvahy extrémny prípad, že medveď napríklad po roku pôjde na kožušinu, medvedí kožuch by dokázali predať ďaleko výhodnejšie, ako boli všetky ich investície. Samozrejme, zákon to neumožňuje, ale skúste dokázať, že majiteľ nezabil zviera v sebaobrane... ZOO sa taktiež z etických dôvodov rozhodlo, že medvede nepredá ani do cirkusov. Našiel sa však spôsob, ako všetko uľahčiť. V rámci adoptívneho programu vedenie zoo našlo pre medvieďatá adoptívnych rodičov. To znamená, že krstný rodič – adoptívny sponzor, zaplatí kàmnu dávku zvieraťa na jeden rok, čo je v tom prípade 24 tisíc za medveďa.

Chov pätorčiat takto podporili: John H. Goodish – prezident U.S. Steel Košice, Zdenko Trebuľa – primátor Košíc, Imrich Urbančík – riaditeľ PKB Košice, Igor Gallo – šéfredaktor Košického večera a Reneé Piekar z USA.

Podpora prišla aj z hypermaretov Carrefour, Hypernova a Metro. Dodávajú potraviny, ktoré už nie sú vhodné pre ľudí, ale po veterinárnej obhliadke sú uznané, že na kàmenie zvierat sa ešte dajú zúžitkovať. To pomáha takmer všetkým zvieratám, nielen medveďom.

„Niektorí ľudia tu prichádzajú len kvôli medvieďatám. Sú veľmi komunikatívne, nemáme nič proti tomu, ak ich návštevníci kàmia z našich balíčkov. Keď nežerú, tak sa hrajú, sú stále dosť roztopašné a to je to, čo návštevník potrebuje vidieť,“ ukončil na záver nášho stretnutia riaditeľ ZOO Košice Karol Seman. Dodávame, že v čase sezóny je zoologická záhrada otvorená denne od 9,00 do 19,00.

17. 7. 2002
Slavomír Szabó
Foto: Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]