magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Gašparovič: Súčasný parlament už chýbajúceho ústavného sudcu nezvolí
@ Aktuálne -> Verejná správa      Nov 11 2005 - 15:51 GMT
(TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič sa domnieva, že do konca funkčného obdobia tzv. druhého Ústavného súdu SR už nebudú zvolení chýbajúci sudcovia. Považuje to však za nešťastné, pretože ide o inštitúciu, ktorá by mala fungovať stopercentne a potrebuje doplniť.

"Myslím si, že toto volebné obdobie a tento parlament už nového sudcu nezvolí. Ale to je otázka politických strán a politických rokovaní. Budeme asi musieť začať uvažovať o inom systéme voľby sudcov Ústavného súdu," uviedol dnes v Košiciach Gašparovič.

Na Ústavnom súde SR sú v súčasnosti neobsadené dve sudcovské miesta. Podľa ústavy musí parlament predložiť hlave štátu vždy dvojnásobný počet kandidátov. Zvolená je zatiaľ trojica nominantov, ktorí prešli parlamentnou voľbou ešte v máji. Ide o Tibora Kubíka, Darinu Ličkovú a Ivettu Marušákovú. Na štvrtom kandidátovi sa poslanci dosiaľ nedokázali dohodnúť.

Prezident sa v súčasnosti nemieni zaoberať otázkou nástupcu predsedu ÚS Jána Mazáka po jeho prípadnom predčasnom odchode z funkcie. Mazák túto možnosť naznačil v súvislosti s jeho ambíciou uchádzať sa budúci rok o post generálneho advokáta Európskeho súdneho dvora v Luxemburgu. "Takáto situácia nenastala. Môže to byť len nejaká mediálna hra, takže sa k tomuto nevyjadrujem," uzavrel Gašparovič.

Volebné obdobie siedmich zo súčasných jedenástich ústavných sudcov sa skočí v januári 2007. Podľa ústavy má mať slovenský ÚS trinásť sudcov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]