magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Európska komisia sleduje tender na predaj letísk v Bratislave a Košiciach
@ Aktuálne -> Verejná správa      Nov 18 2005 - 18:14 GMT
(TASR) - Európska komisia (EK) začne bližšie sledovať privatizáciu 2 najväčších slovenských letísk v Bratislave a Košiciach.

Tender na predaj slovenských letísk sa vymyká z rámca zvyklostí Európskej únie (EÚ) a množstvo sporných bodov si určite vyžaduje podrobnú analýzu, uviedol pre denník Hospodárske noviny hovorca EK pre podnikanie a konkurenciu Oliver Drewes.

Po tom, čo dvaja uchádzači porušili podmienky tendra, boli majetkovo prepojení, odstúpilo z neho konzorcium Vinci Concession a je možné, že bude vylúčený aj uchádzač TwoOne, ktorý v súťaži zostal. Spoločnosť A-Way, súčasť konzorcia Vinci Concessions, je majetkovo prepojená s Raiffeisen Zentralbank, členom konzorcia TwoOne, ďalšieho z uchádzačov o letiská. A-Way a Raiffeisen Holding, ktorá ovláda aj Raiffeisen Zentralbank, majú podľa výročnej správy Raiffeisen-Landesbanken-Holding spoločných členov dozorných rád aj predstavenstiev.

Tendrové podmienky vyžadujú od vybraných uchádzačov do užšieho zoznamu aby zabezpečili, že nikto z jeho členov alebo pridružených osôb nebude mať účasť v inom záujemcovi, inak to môže viesť k vylúčeniu záujemcu. O tom, či spoločnosť TwoOne zostane v súťaži, rozhodne privatizačná komisia, ktorá má byť zložená z 3 zástupcov ministerstva dopravy, 2 z rezortu hospodárstva, 2 z Fondu národného majetku (FNM) SR a 2 poslancov parlamentu. V najbližších dňoch by ju mal vymenovať minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Pavol Prokopovič.

Predsedom komisie bude generálny riaditeľ sekcie civilného letectva ministerstva dopravy Branislav Kvasnica, podľa ktorého požiadali privatizačného poradcu, a tiež konzorcium TwoOne, aby k prepojeniu vydali stanovisko. Po prípadnom odstúpení konzorcia z tendra by zostali len traja uchádzači, čo by mohlo znížiť predajnú cenu letísk. Letiská vstupovali do tendra so spoločným základným imaním viac ako 9 miliárd Sk.

Bratislavské letisko už počas súťaže minulý týždeň znížilo základné imanie o 400 miliónov Sk, na 6,7 miliardy Sk. Letisko totiž predalo pozemky v bratislavských Vajnoroch spoločnosti Square Slovakia, ktorá zastupuje rakúskych vlastníkov. Výnos z predaja pozemkov bol na žiadosť ministra financií Ivana Mikloša presunutý do štátneho rozpočtu.

Nový vlastník pozemkov je ďalším zo zástupu rakúskych partnerov ministerstva dopravy. Z Rakúska pochádzajú niektorí záujemcovia o privatizáciu Železničnej spoločnosti Cargo a slovenských letísk, ako aj privatizačný poradca Meinl Bank. Rakúska Raiffeisen Zentralbank a jej materský holding ovládajú podiel v Austrian Airlines, ktoré nedávno získali bez súťaže majoritný podiel v Slovenských aerolíniách.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]