magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Baníci žiadajú ústavný súd urýchliť konanie o zákone o sociálnom poistení
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 06 2005 - 16:46 GMT
(TASR) - O urýchlené prerokovanie podania 35 poslancov NR SR, týkajúceho sa ústavnosti zákona o sociálnom poistení, žiadajú Ústavný súd (ÚS) SR zdravotne postihnutí baníci. Ich požiadavku odovzdal dnes predsedovi ÚS SR Jánovi Mazákovi predseda Košickej organizácie vozíčkarov Nezávislý život Anton Benča.

V súvislosti s dnešným celoslovenským protestom zdravotne postihnutých občanov požiadali o tento krok košických vozíčkarov zdravotne postihnutí baníci, ktorým po prehodnotení na základe zákona retroaktívne odňali, alebo odnímajú invalidné dôchodky, informoval Benča.

Podanie je na ústavnom súde od 8. júla tohto roku. Podľa poradcu ÚS SR Štefana Németha vozíčkarov Mazák ubezpečil, že ústavný súd sa zodpovedne pripravuje na jeho prerokovanie a rozhodnutie vo veci. Vyjadril im zároveň osobnú morálnu podporu v ich ťažkom životnom položení.

Predsedovi ÚS SR odovzdali zároveň vyhlásenie občanov so zdravotným postihnutím z dnešného protestného zhromaždenia v Bratislave adresované Vláde SR a NR SR.

"My, občania so zdravotným postihnutím, tvoriaci desať percent populácie, stretli sme sa na protestnom zhromaždení, aby sme vyjadrili rozhodný nesúhlas s aroganciou vládnej moci voči riešeniu ťažkej a zhoršujúce sa životnej situácii občanov so zdravotným postihnutím. Vyzývame vládu a parlament prijať okamžité opatrenia na zlepšenie situácie a zastavenie jej zhoršovania," uvádza sa okrem iného vo vyhlásení.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]