magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Brušný týfus na Ukrajine je výzvou dodržiavať maximálnu osobnú hygienu
@ Aktuálne -> Medicína      Dec 08 2005 - 16:01 GMT
(TASR) - Výskyt brušného týfusu v oblasti Zakarpatskej Ukrajiny je pre obyvateľov žijúcich v blízkosti slovensko-ukrajinskej štátnej hranice výzvou na dodržiavanie maximálnej osobnej hygieny.

"Na prvom mieste je prevencia, nie podliehanie panike. Prijali sme preto potrebné opatrenia vedúce k tomu, aby zdravotnícke zariadenia, lekári aj obyvateľstvo v prihraničnej oblasti boli dostatočné informovaní," uviedla dnes pre TASR krajská epidemiologička pre Košický kraj Janka Stašková. Dodala, že o vzniknutej situácii u našich susedov informovala košického hygienika patriaceho pod Ministerstvo vnútra SR a ďalšie inštitúcie. "Vyzvala som aj vedenie prvej prihraničnej Nemocnice s poliklinikou v Sobranciach, aby vo vlastnej réžii zabezpečili informovanie nemocničného personálu, ale aj neštátne zdravotnícke zariadenia v okrese Sobrance," doplnila Stašková.

Brušný týfus je prenosné infekčné ochorenie, ktoré charakterizuje predovšetkým horúčka, bolesti hlavy, slabosť, nechutenstvo, zväčšenie sleziny a bledoružová vyrážka na trupe. Neskôr sa môžu objaviť aj hnačky. Nebezpečnejšou komplikáciou, ktorú ochorenie vyvoláva, je krvácanie do čriev, prípadná ich perforácia. V prípade, že sa spomínané ochorenie vyskytne epidemicky, je potrebné podľa epidemiologičky myslieť na faktor prenosu, ktorým je najčastejšie voda alebo kontaminované potraviny a mlieko. Pôvodcom nákazy je mikroorganizmus, ktorý sa vylučuje z organizmu močom a stolicou, prípadne duodenálnou šťavou (žlčovou šťavou). "Preto je na mieste dodržiavanie osobnej hygieny. Budeme tiež informovať cestujúcich na Ukrajinu, aby nezabudli na dodržiavanie tohto základného pravidla a aby nepili vodu z neoverených zdrojov a nekupovali potraviny predávané voľne na trhoviskách," povedala Stašková.

Posledný prípad ochorenia na brušný týfus zaregistrovali hygienici v Michalovskom okrese v roku 1986.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]