magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

NTV oznámila, že do SR prúdi 100 % dohodnutého objemu zemného plynu
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Jan 03 2006 - 17:07 GMT
(TASR) - Cez prečerpávaciu stanicu zemného plynu vo Veľkých Kapušanoch v okrese Trebišov prúdi v súčasnosti 100 % dohodnutého objemu dodávok a tlak v plynovode je stabilný. Oznámila to dnes o 11.27 h v programe Segodňa ruská televízia NTV a informáciu zverejnila aj na svojej internetovej stránke.

Od vzniku problémov s dodávkami ruského plynu do krajín Európskej únie (EÚ) s tranzitom cez Ukrajinu má NTV vo Veľkých Kapušanoch svojho vyslaného spravodajcu Dmitrija Chavina. Prečerpávacia stanica je prvou na výstupe plynovodu z Ukrajiny, a preto tam ruská strana veľmi pozorne monitoruje situáciu.

Chavin informoval, že dnes sa ku kontrole údajov na stanici pripojí aj skupina nezávislých audítorov zo spoločnosti SGS. Majú preveriť, ako presne slovenskí a ruskí pracovníci zachytávajú údaje o dodávkach plynu. Chavin uviedol, že zástupca ruského Gazexportu so sídlom vo Veľkých Kapušanoch spolu so slovenskými špecialistami preverujú všetky chemické a fyzikálne parametre plynu a dnes ráno o 8.20 h SEČ podpísali nevyhnutné dokumenty.

V tejto súvislosti v pondelok 2. januára hlavný predstaviteľ spoločnosti Gazexport na Slovensku Aleksander Nemudrov pre NTV povedal, že na základe presného sčítania údajov o dodávanom plyne zistili, že do Veľkých Kapušian nedorazilo 65,4 milióna kubických metrov (m3) plynu v porovnaní s dohodnutým objemom. Dodávka sa v ten deň udržiavala na úrovni 60 % tých objemov, ktoré sú nevyhnutné. Chavin uviedol, že takto znížený prietok plynu znamenal odstávku štyroch agregátov na tejto stanici. Charakterizuje ju ako jednu z najväčších na svete.

Dodatočný objem 95 miliónov m3 plynu dorazil tam podľa Chavina v noci na dnešok. Ako prví to mali pocítiť v Maďarsku a Rakúsku. K nim sa dostáva plyn zo Slovenska ako k prvým.

Súkromná televízna spoločnosť NTV je podľa viacerých zdrojov kapitálovo napojená na štátom kontrolovaný ruský plynárenský monopolný podnik Gazprom.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]