magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Konzorcium ISAP bude ďalej bojovať o letiská v Bratislave a Košiciach
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Feb 03 2006 - 17:03 GMT
(TASR) - Konzorcium ISAP, ktoré sa v rámci tendra neúspešne uchádzalo o 66-% podiely v bratislavskom a košickom letisku, bude pravdepodobne žiadať prehodnotenie privatizácie až na úrovni Európskej komisie (EK). Konzorcium bude analyzovať všetky právne možnosti ešte do jedného mesiaca. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedol Johann Frank, výkonný riaditeľ spoločnosti ACV, ktorá je súčasťou konzorcia ISAP.

ISAP nie je spokojné s výsledkom privatizácie, ktorú vyhralo konzorcium TwoOne. "Nemáme problém prehrať, pokiaľ ide o férovú a transparentnú súťaž. Neboli sme však vyhodnotení spravodlivo," povedal Frank. Predstavitelia konzorcia ISAP uviedli, že boli viackrát znevýhodnení. Na základe toho chcú podniknúť právne kroky aj voči ministrovi hospodárstva SR Jirkovi Malchárkovi. Ten v rozhovore pre denník Sme označil ponuku konzorcia za klamstvo. Nespokojný ISAP to považuje za urážku a žiada ospravedlnenie.

Predstavitelia ISAP uviedli, že privatizáciou letiska konzorciom TwoOne zanikla významná konkurencia pre viedenské letisko. "V tomto ohľade budeme kontaktovať slovenský protimonopolný úrad. Ponúkneme im naše informácie a poskytneme stanovisko, ktoré sa týka vzniku monopolu letiska Viedeň a Bratislava," povedal Frank.

Konzorcium ISAP je stále presvedčené, že za podiely v bratislavskom a košickom letisku ponúkli najlepšiu finančnú ponuku. V zmluve o kúpe akcií, ktorú predložil ISAP, sa uvádza, že konzorcium zaplatí za prevod vlastníckeho práva k akciám 8 miliárd Sk. Súčasná kúpna cena za bratislavské letisko predstavuje 6 miliárd Sk a dodatočná kúpna cena je 4,52 miliardy Sk. Víťaz tendra zaplatí za podiel v Letisku Košice 900 miliónov Sk.

Privatizačná komisia pôvodne vyberala zo 4 záujemcov o bratislavské i košické letisko. V januári za víťaza určila a ministrovi dopravy odporučila navrhnúť vláde SR ako investora pre obidve letiská konzorcium TwoOne. Konzorcium ISAP skončilo na treťom mieste a nepostúpilo do ďalšieho kola privatizácie, ktoré vyhlásil minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič. O konečnom víťazovi rozhodla 1. februára vláda SR, ktorá za investora určila konzorcium TwoOne.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]