magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zmluvy s investorom pre letiská Bratislava a Košice podpísali 10. februára
@ Aktuálne -> Verejná správa      Feb 14 2006 - 10:01 GMT
(TASR) - V piatok 10. februára v popoludňajších hodinách bol podľa harmonogramu ukončený proces podpisovania zmluvy o kúpe akcií a akcionárskej zmluvy a ich príloh na prevod 66 % akcií letiska Bratislava a 66 % akcií letiska Košice s investorom pre obidve letiská. TASR o tom včera informoval poradca a hovorca ministra dopravy Tomáš Šarluška.

Zmluvy podpísali zástupcovia Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR a Fondu národného majetku (FNM) SR a investori - spoločnosti BTS Holding, a. s., a KSC Holding, a. s., (v medzinárodnom tendri reprezentované konzorciom TwoOne), a tiež ručitelia za záväzky investora. Súčasťou celého procesu je i prevod akcií na investora. Konzorcium TwoOne pozostáva z viedenského letiska Schwechat, rakúskej Raiffeisen Zentral Bank AG a slovenskej finančnej skupiny Penta.

Tieto privatizačné zmluvy nadobudnú účinnosť až po splnení odkladacích podmienok investorom, ako je napr. súhlas od Protimonopolného úradu (PMÚ) SR a rakúskeho protimonopolného úradu. Slovenský PMÚ by tak mal urobiť do 15. augusta tohto roka. Až potom bude môcť investor vykonávať akcionárske práva.

"Alternatívne, ak by tento súhlas v stanovenej lehote nebol, tak ako hovoria transakčné dokumenty, vláda súhlasí s tým, že by sa majiteľom 66-% podielov stal druhý uchádzač v poradí," uviedol po rokovaní vlády 1. februára minister hospodárstva Jirko Malchárek. V ten deň vláda rozhodla, že investorom pre bratislavské a košické letisko bude konzorcium TwoOne.

Investor získa 66-% podiely v letiskách Bratislava a Košice. Základné imanie spoločnosti Letisko M.R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s., (BTS) k 31. októbru 2005 je 6,710 miliardy Sk. Kúpna cena predstavuje 6 miliárd Sk a dodatočná kúpna cena 4,52 miliardy Sk. Celková menovitá hodnota 66-% podielu na základnom imaní spoločnosti, určeného na priamy predaj, k 31. októbru 2005 je 4,428 miliardy Sk.

Základné imanie spoločnosti Letisko Košice – Airport Košice, a. s., k 30. septembru 2005 je 2,283 miliardy Sk. Celková menovitá hodnota 66-% podielu na základnom imaní spoločnosti, určeného na priamy predaj, k 30. septembru 2005 je 1,507 miliardy Sk. Kúpna cena za letisko Košice je 900 miliónov Sk.

V rozhodnutiach o privatizácii 66-% podielov letísk Bratislava a Košice sa uvádza, že kupujúci je povinný zaplatiť 30 % kúpnej ceny priamo na účet predávajúceho čo najskôr po dni podpisu Zmluvy o kúpe akcií, najneskôr však v deň uplynutia, t.j. v 20. pracovný deň nasledujúci po dni podpisu Zmluvy o kúpe akcií alebo ktorýkoľvek iný zmluvnými stranami dohodnutý deň, do ktorého musia byť splnené vybraté odkladacie podmienky.

Kupujúci je ďalej povinný vložiť 70 % kúpnej ceny na správcovský účet najneskôr v 10. pracovný deň po dni splnenia všetkých alebo vzdania sa nesplnených odkladacích podmienok príslušnou zmluvnou stranou. Správca bude povinný ihneď po tom, ako dostane spoločné písomné potvrdenie potvrdzujúce prevod akcií na kupujúceho, previesť kúpnu cenu na účet predávajúceho.
Podľa rozhodnutia vlády SR nadobúdateľom 66-% podielu v bratislavskom letisku je spoločnosť BTS Holding, a. s., so sídlom v Bratislave. Nadobúdateľom 66-% podielu v košickom letisku je spoločnosť KSC Holding, a. s., Bratislava. Obidve spoločnosti sídlia na rovnakej adrese.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]