magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Miroslav Mojžiš: Elektrotechnika a príroda v obrazoch
@ Kultúra -> Výstavy      Sep 25 2002 - 15:05 GMT
20.9. – 13. 10. 2002
Slovenské technické múzeum

Výstava obrazov doc. Ing. Miroslava Mojžiša, CSc. sa koná ako kultúrna súčasť osláv 50. výročia vzniku Technickej univerzity v Košiciach.

Miroslav Mojžiš už počas základnej školskej dochádzky sa zvýšenou mierou venuje kresleniu. K tejto svojej záľube sa vracia počas vysokoškolského štúdia, kedy sa začína venovať krajinkárskej olejomaľbe. S nástupom do zamestnania a založením si rodiny na niekoľko rokov odkladá štetec, aby sa v r. 1974 stal členom okresného združenia výtvarníkov – amatérov v Košiciach. Zvýšené pracovné zaneprázdnenie mu už neumožňuje stať sa zakladajúcim členom Klubu výtvarníkov – amatérov mesta Košice (KVA) a na štyri roky prerušuje svoju výtvarnú činnosť.

V roku 1980 sa však po dokončení svojej kandidátskej dizertačnej práce znova vracia k svojej záľube a stáva sa členom KVA. Od tej doby sa venuje výtvarnému umeniu už trvale.
Prvú autorskú výstavu svojich prác absolvoval r. 1987 v Osvetovom stredisku mesta Košice, ďalšie autorské výstavy sa konali v rokoch 1989, 1990 a 1992 na Vysokej škole technickej. Posledné dve výstavy autora boli v rokoch 1994 a 1999 v priestoroch Slovenského technického múzea. Súčasná výstava je teda siedmou v poradí.

Miroslav Mojžiš sa v prevažnej miere venuje uhľokresbe a olejomaľbe, taktiež perokresbe. Tematicky v jeho prácach prevažujú motívy krajinkárske s dôrazom na stvárňovanie hôr. Druhou dominujúcou oblasťou sú témy z elektrotechniky stvárnené spôsobom op-art ako geometrické kompozície. Rozsahom treťou tematikou sú rozličné abstraktné kompozície. Najnovšie sa venuje stvárňovaniu vesmírnych objektov.

Doterajšie dielo autora predstavuje asi 450 výtvarných prác. Z toho je približne 200 olejomalieb, 200 uhľokresieb a asi 50 drobných perokresieb.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]