magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

U Löfflera: Július Hegyesy
@ Kultúra -> Výstavy      Jan 31 2003 - 14:57 GMT
23. 1. - 16. 3. 2003

Múzeum Vojtecha Löfflera

JÚLIUS HEGYESSY patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov východoslovenského výtvarného umenia druhej polovice minulého storočia a k silnej generácii košických výtvarníkov spolu s Alexandrom Eckerdtom, či Jozefom Kornucikom. Narodil sa 21. februára 1933 v Hosťovciach nad Bodvou, no väčšinu svojho doterajšieho života prežil v Košiciach.

Už od detstva sa u neho prejavoval kresliarsky talent, čoho dôkazom bol aj jeho nezvyčajný úspech na prijímacích pohovoroch na pražskej akadémii, keď mal ešte len pätnásť rokov. Neskôr bol prijatý na bratislavskú akadémiu, kde sa učil v ateliéroch významných slovenských výtvarníkov (Peter Matejka, Vincent Hložník).

Štúdium ukončil v ateliéri krajinomaľby u Dezidera Millyho. Práve krajinomaľba má stále významné miesto v jeho tvorbe a vyznačuje sa autenticitou a zvláštnou expresívnou atmosférou.

Poctivá kresba, často uhlíkom, či rudkou je dominantnou časťou autorovho doterajšieho výtvarného snaženia. Komorná výstava v Múzeu Vojtecha Löfflera je malým priblížením Hegyessyho tvorby posledných rokov a je prierezom viacerých jeho obľúbených tém. Už spomínaná krajinomaľba sa tu prelína s výborne zvládnutými štúdiami ženských aktov a svojských pohľadov na zákutia vidieckej architektúry.

Július Hegyessy zasvätil viac ako tridsať rokov pedagogickej činnosti na prešovskej pedagogickej fakulte, kde pod jeho vedením študovalo mnoho neskorších vynikajúcich slovenských výtvarníkov.

Kurátor výstavy Peter Tajkov   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]