magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

U Löfflera: Július Jakoby
@ Kultúra -> Výstavy      Mar 28 2003 - 09:31 GMT
25. 3. - 25. 4. 2003

Múzeum Vojtecha Löfflera


Julius Jakoby sa narodil 28. marca 1903 v Košiciach a zomrzel 15. apríla 1985 tiež v Košiciach. Patril k najvýznamnejším zjavom v oblasti výtvarného umenia minulého storočia na Slovensku. Bol študentom známej Krónovej súkromnej kresliarskej školy v Košiciach začiatkom 20-tych rokov, kde mal možnosť stretnúť sa s mnohými neskôr slávnymi výtvarníkmi.

Jakobyho umelecké začiatky spadajú do veľmi šťastného obdobia, kedy aspoň v období 20-tych a 30-tych rokov minulého storočia práce košických umelcov korešpondovali s myšlienkovými i výtvarnými prúdmi súdobej európskej kultúry. Táto priaznivá klíma kozmopolitných Košíc vytvorila podmienky na prekročenie tendenčne ladeného romanticko-národného maliarstva, ktoré sa formovalo v dielach viacerých slovenských výtvarníkov (Hála, Polkráb, Benka ale aj Alexy, Bazovský, Fulla).

Július (Gyula) Jakoby sa na Krónove povzbudzovanie prihlásil na Výtvarnú akadémiu do Budapešti, kde v tom čase mal viacero priateľov (napr. B. Kontuly), ktorí tvorili v duchu tzv. internacionálneho secesného impresionizmu. Týmito vplyvmi bola poznačená aj Jakobyho ranná tvorba, ale pojem expresívnosti v jeho dielach nachádzame po celý život.

Tridsiate roky minulého storočia neboli poznačené len hospodárskou krízou, ale aj „krízou identity“ umelcov v rámci formovania moderného umenia. Jakoby ale nemusel riešiť osudovú dilemu povinného výberu medzi „slovenským“ a „moderným“, pretože ho skôr zaujímali vtedy aktuálne témy so silným akcentom sociálneho kriticizmu, ktoré boli veľmi inšpiratívne pre celú tzv. košickú modernu.

Čo sa týka Jakobyho neskoršej tvorby, ide o obdivuhodné umelecké vzopätie, ktoré vyústilo do množstva spontánnych a veľmi senzibilných obrazov. Jakoby celým svojim rozsiahlym dielom spoľahlivo dokázal svoje výnimočné postavenie na poli slovenského maliarstva, hlavne svojou schopnosťou obsiahnuť akúkoľvek tému takpovediac „jedným dychom“, čo je jedna z vlastností veľkého umelca.

Komorná výstava pri príležitosti umelcových nedožitých stých narodenín ale nemá v žiadnom prípade ambíciu akokoľvek hodnotiť, alebo skúmať jeho dielo – to všetko už bolo vykonané množstvom výtvarných kritikov a umenovedcov. Koncepcia vystavených obrazov je prevažne zo súkromných zbierok, čo dáva nevšednú možnosť zoznámiť sa s dielami, ktoré nie je možné vidieť v stálych expozíciách našich galérií.

Táto výstava hlavne vzdáva hold maliarovi, ktorý sa stal fenoménom košického umeleckého života minulého storočia.


Kurátor výstavy Peter Tajkov   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]