magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kniha, o ktorej by ste mali vedieť:
Zlatá Idka – o pozoruhodnej baníckej minulosti jednej malej obce

@ Kultúra -> Literatúra      Dec 17 2003 - 12:54 GMT
Každá obec má svoju históriu. Nakoniec, žiadna nevznikla samoúčelne. Niektoré v podhradí ako súčasť majetku hradného pána a jeho „servis“, iné ako cestné pri veľkých mestách, kde sa zastavovali kupci, čo nemali peniaze na ubytovanie v meste, niektoré zasa ako poľnohospodárske majere, ktoré časom prerástli do dediny. Obec Zlatá Idka je v Košickom kraji skôr výnimočná. Vznikla ako banská dedina a prvý záznam o jej existencii poznáme už z roku 1349. Dosť na to, aby táto dedina mala aj vlastnú knihu venovanú svojej výnimočnej histórii i súčasnosti. Výnimočnej, pretože ako hovorí aj samotný názov, v okolitých baniach sa ťažilo zlato. Nielen to, tiež striebro a antimón. Výnimočnej v súčasnosti kvôli jej možnostiam športového a rekreačného vyžitia.

Úlohy spracovania knihy o Zlatej Idke sa zhostil mladý autor Peter Semrád. Je potrebné povedať, že sa mu to podarilo na úrovni, ktorá vysoko prevyšuje mnohé podobné knihy vydávané zvyčajne samotnými obcami. Autor svoju pozornosť zameral predovšetkým na históriu baníctva v regióne a dejinný kontext, v ktorom prekvitalo, takže malo viac než lokálny charakter.

Peter Semrád v úvodných kapitolách predstavuje rannú históriu a vznik dediny, geografickú charakteristiku územia a banícke tradície. Používa jazyk, ktorý nie je určený len úzkej vrstve historikov a odborníkov v oblasti geológie. Texty sú zrozumiteľné každému čitateľovi, pričom odbornosť diela ostáva zachovaná.

Okrem baníckych tradícií približuje aj historické osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj regiónu, podmienky, v ktorých sa kedysi ťažili vzácne kovy, tiež historické pamiatky – ako budovy tak aj banícko-hutnícku expozíciu , ktoré tu dnes možno zhliadnuť. Časť knihy je venovaná aj heraldike obce, od jej prvotného vzniku až po súčasné symboly. Nechýba ani opis prostredia z hľadiska možností turistického ruchu a bohatá farebná fotografická príloha i staré banské mapy.

Cieľovou skupinou nie sú len lokálpatrioti košického okolia, ale tiež čitatelia so záujmom o históriu, ktorá napriek svojej regionálnosti prerastá do kontextu dejín starého Uhorska, Československa i súčasného Slovenska.

Kontakt na autora knihy: [email protected]

Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]