magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Marko Blažo: „Prevteľovanie kultúrnej pamiatky“
@ Kultúra -> Výstavy      Feb 27 2004 - 10:54 GMT
5. 2. – 28. 3. 2004

Múzeum Vojtecha Löfflera

Marko Blažo (1972) považuje svoje výtvarné cykly z druhej polovice deväťdesiatych rokov minulého storočia za ideovo uzatvorené, ostáva však verný niektorým formálnym znakom, ktoré sú pre celú jeho doterajšiu tvorbu signifikované. To sa týka aj nosného projektu pripraveného pre košickú výstavu v Múzeu Vojtecha Löfflera, s pôvodným názvom „Prevteľovanie kultúrnej pamiatky“. Autor tu narába s priestorovými objektmi (opäť papierové modely architektúry), pravda v úplne inej ideovej súvislosti. Ide o projekt prezentácie populárnych architektonických atribútov svetových civilizácií v perspektíve nachádzania ich paradoxného „účelu“.

Stretávame sa tu s masovo známymi, ale často veľmi konvenčne vnímanými architektonickými symbolmi, „prevtelenými“ do autorského sveta súhier konceptuálnych zlepšovákov postavených na poetike paradoxu.

Tu sa dostávame k ďalšiemu dôležitému aspektu celej doterajšej Blažovej tvorby a tým je narúšanie prirodzeného kontextu vecí. Tento „prirodzený kontext“, ktorý si každý človek utvára vo svojej mysli skúsenosťami od detstva, sa dostáva po jeho tvorivom zásahu do zdanlivo absurdných, ale rovnako aj ironických súvislostí. V tejto koncepcii je kladený dôraz na vizualizáciu spomínaného spomínaného tvorivého zásahu, ktorú autor obohacuje aj o počítačové grafiky, ktoré buduje na rovnakých ideových základoch ako priestorové objekty.

Mgr. Peter Tajkov   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]