magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

U Löfflera: Juraj Collinásy
@ Kultúra -> Výstavy      Feb 04 2005 - 12:50 GMT
14. 1. – 13. 3. 2005

Múzeum Vojtecha Löfflera, Alžbetina 20

V cykle komorných múzea sa realizátori výstavy rozhodli upriamiť pozornosť na jedného z najmladších predstaviteľov tzv. košickej moderny – Juraja Collinásyho (19. 6. 1907 – Szerencs – 22. 11. 1963 Košice). Jeho maliarske začiatky boli úzko spojené s bohatým výtvarným dianím v dvadsiatych rokoch v Košiciach. Ako väčšina jeho starších kolegov prešiel kvalitnou prípravou v Krónovej škole (1923 – 26) a neskôr počas vojenskej služby v Prahe (1927 – 29) súkromne študoval u Vincenta Beneša.

V Collinásyho tvorbe je zreteľný vplyv postimpresionistických snažení parížskej školy začiatku 20. storočia, hlavne fautistov. Rovnako je badateľný vplyv Jakobyho výtvarného hedonizmu, najmä v mnohofigurálnych záhradných scénach.

Jeho tvorba vyvrcholila v štyridsiatych rokoch minulého storočia, kedy; predovšetkým následkom vojnových udalostí, bol sľubný vývoj na košickej výtvarnej scéne zastavený. A práve Juraj Collinásy, spolu so jeho slávnejším kolegom Júliusom Jakobym, bol jedným z mála umelcov, ktorí po vojne dokázali nadviazať na ambície medzivojnového obdobia.

Peter Tajkov, kurátor výstavy   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]