magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Detské divadelné Košice 2005 divákov očarili

Ponúkli pestrofarebnú mozaiku milých detských výkonov
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 19 2005 - 08:35 GMT

(Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa) -- Neuveriteľné množstvo pozitívnej energie, dobrej nálady, no najmä hodnotných ukážok divadelnej tvorivosti najmenších mali možnosť návštevníci CVČ Domino nasať a obdivovať na sklonku minulého týždňa. V dňoch 15. a 16. apríla tu Krajské osvetové stredisko v Košiciach zorganizovalo v poradí už IX. ročník krajskej postupovej prehliadky ´Detské divadelné Košice´.

O tom, že program bol skutočne mimoriadne bohatý, svedčia i nasledujúce čísla. Podujatia sa zúčastnilo jedenásť súborov pôsobiacich v oblasti detskej dramatickej tvorivosti, jeden kolektív ako zástupca súborov dospelých hrajúcich pre deti a nesúťažne v úlohe hosťa prehliadky vystúpili deti z Poľska. Dokopy 233 účastníkov sa pričinilo o jedinečnú atmosféru a prítomných prenieslo do sveta rozprávok, bezhraničnej detskej fantázie a ničím neobmedzovanej tvorivosti.

Diváci si vychutnali šesť činoherných produkcií, tri bábkové divadielka a dva hudobno-dramatické útvary. Keďže námetom predvedených predstavení boli ľudové rozprávky, slovenská klasika, svetová a dokonca i vlastná autorská tvorba, rodičia so svojimi ratolesťami v hľadisku sledovali napríklad Popolušku, Ïura-Truľa, Cisárove nové šaty či vážnejšie predstavenie Branko versus Valibuk – Syn minulosti.

Päťčlenná odborná porota na čele s predsedom PhDr. ¼ubomírom Šárikom nemala ako to už býva vôbec ľahkú úlohu, napokon však spravodlivo rozhodla.

Prvé miesto a nomináciu na prehliadku Zlatá priadka – Šaľa 2005 získal LDS Bodka pri ZŠ v Košiciach na Bruselskej ulici. Malí herci predviedli predstavenie ´Ïuro – Truľo´ na motívy rozprávky P. Dobšinského v úprave a réžii Kataríny Obyšovskej a dokázali, že aj autor z 19. storočia má dnešnému človeku čo povedať. Nielen účinkujúci, ale aj diváci po zhliadnutí tohto divadielka zistili, že sebaobetovanie ženy a matky nie je najlepším výchovným prostriedkom.

Druhé miesto s odporúčaním na prehliadku Zlatá priadka – Šaľa 2005 porota prisúdila DDS Amos pri ZUŠ v Spišskej Novej Vsi. Bábková inscenácia taktiež na motívy rozprávky P. Dobšinského a M. Rúfusa ´Pamodaj šťastia´ v úprave a réžii Ivy Liptákovej zaujala invenčnosťou, prepracovanosťou detailov a zároveň veľkou milotou.

Tretí skončil DDS Dobráčik pri ZŠ v Slanci s predstavením na motívy rozprávky H. Ch. Andersena ´Cisárove nové šaty´ v úprave a réžii Márie Kasičovej. Ukážkou veľkej „módychtivosti“ na úkor dobrého vkusu prítomných herci zabavili, zároveň však dali podnet na zamyslenie sa nad falošnými hodnotami.

Vystúpenie DS 23 z Gymnázia Š. Moyzesa z Moldavy nad Bodvou, ktoré predostrelo príbeh o osamelosti, manipulácii davom, o vyčleňovaní odlišných jedincov zo spoločnosti, si vyslúžilo v kategórii dospelých hrajúcich pre deti prvé miesto a postup do Rimavskej Soboty na prehliadku ´Divadlo a deti´. Hrou na motívy diela Sama Chalupku ´Branko versus Valibuk – Syn minulosti´ v úprave a réžii Michala Jasaňa a Moniky Kováčovej členovia súboru doslova očarili porotu i divákov.
Hosťujúci súbor z Poľska Teatrzyk miNiaTuRa, ktorý vystúpil nesúťažne s hrou ´Prawo jazdy´ (Vodičský preukaz) na motívy Z. Wójcikovej v réžii H. Wichniewicza, bol okorenením dvojdňovej akcie. Najmenší ocenili najmä svetelné efekty a skutočne lietajúce ježibaby.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]