magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výstava prác maďarských výtvarných pedagógov ´Zemplínsky kruh´

Vernisáž v Galérii KOS už v piatok
@ Kultúra -> Výstavy      Apr 27 2005 - 08:48 GMT

( Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa ) -- Po necelom mesiaci prichádza s novou a opäť veľmi zaujímavou výstavou Krajské osvetové stredisko v Košiciach. Už v piatok 29. apríla o 16:30 hod. sa v priestoroch Galérie KOS na Hviezdoslavovej ulici uskutoční vernisáž výstavy prác výtvarných pedagógov ´Zemplínsky kruh´ pri Dome osvety v Sárospataku.

Členovia ´kruhu´ sú charakterizovaní rozmanitými výtvarnými postojmi a smermi, pestrosťou štýlov a estetickým cítením, náležitou úctou k bohatým tradíciám a hodnotám svojich predkov.

Zemplínsky kruh výtvarných pedagógov (Rajztanárok Zempléni Alkotó Köre) má svoju bohatú históriu. Založený bol v roku 1976 pri Dome osvety v maďarskom Sárospataku. Výtvarní pedagógovia, plní oduševnenia sa dali dokopy s presvedčením, že len vtedy môžu dovàšiť svoje poslanie, ak aj oni budú pravidelne maľovať, kresliť, tvoriť. Žije v nich romantická viera, že i uprostred dnešných trhových podmienok devalvujúcich tradičné hodnoty je možné prežiť a túto vieru prenášajú i na svojich žiakov. Sú to v podstate intelektuáli hľadajúci svoju identitu.

Od založenia sa tu v úlohe vedúceho postupne vystriedal maliar Debreczeni Zoltán, sochár Andrássy Kurta János a maliar Seres János. V súčasnej dobe Zemplínsky kruh po odbornej stránke vedie Goda Gertrud.

Pôsobenie Zemplínskeho kruhu veľmi pozitívne ovplyvnilo výuku kreslenia a rozvoja úrovne vizuálnej estetiky v celej Borsod-Abaúj-Zemplénskej župe. Napomáha výchove novej generácie umelcov. Letných plenérov sa majú možnosť zúčastniť napríklad aj mladí ľudia pripravujúci sa na prijímacie skúšky na vysoké školy výtvarného zamerania.

Práca týchto maďarských výtvarníkov je prezentovaná radom výstav predovšetkým v kraji a republike, ale i v zahraničí.

Na piatkovej vernisáži budete mať možnosť za účasti pätnástich autorov z Maďarska obdivovať výtvarné práce dokopy až 27-mich umelcov.

Výstavu budete mať možnosť navštíviť do 18. mája. Vstup je voľný.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]