magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Amfiteáter v Rozhanovciach praskal vo švíkoch

Stretli sa folkloristi zo siedmich krajín
@ Kultúra -> Podujatia      Jun 28 2005 - 12:14 GMT

/ Krajské osvetové stredisko v Košiciach - tlačová správa/ -- Krajské osvetové stredisko v Košiciach (KOS) a obec Rozhanovce potešili 19. júna dušu nejedného milovníka kvalitného folklóru. Práve v Rozhanovciach sa totiž uskutočnil 37. ročník čoraz obľúbenejšieho a navštevovanejšieho podujatia s príznačným názvom Abovské folklórne slávnosti Rozhanovce 2005. Popoludnie sa konalo v rámci Kultúrneho leta Košického samosprávneho kraja (KSK).

V hľadisku prírodného amfiteátra napodiv nedominovali staršie ročníky, rýdze tradície siedmich kultúr si prišlo vychutnať i množstvo mladých ľudí. Rozžiarené oči a usmievajúce sa tváre svedčili o spokojnosti všetkých návštevníkov i účinkujúcich, bez ohľadu na vek či farbu pleti.

Deň plný nádherne do seba zapadajúcich ukážok pôvodných tancov za vyhrávania šikovných ľudových muzikantov a chytľavého spevu folkloristov so zlatom v hrdle začal dopoludnia slávnostnou svätou omšou v miestnom rímsko-katolíckom kostole. V programe ´Zvony zvonia, do kostola volajú´ sa predstavili Veronika a Peter Kentošovci z Košíc, ženská spevácka skupina Fortuna z Poproča, detský folklórny súbor Rozhanovský venček a Alena Tóthová s rímsko-katolíckym ženským speváckym zborom z Rozhanoviec

Následne si už speváci a tanečníci zo Slovenska, Moravy, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Ruska i pre nás atraktívneho Grécka najprv v úlohe hlavných aktérov vychutnali slávnostný sprievod folkloristov po obci ´Kolo vas, popred vas´, o 14-tej hodine sa však už oči všetkých prítomných upierali smerom k pódiu. Slávnostným príhovorom hromadiacich sa divákov pozdravil totiž okrem starostu obce Rozhanovce Viktora Gazdačka a predsedu KSK Rudolfa Bauera aj predseda vlády Mikuláš Dzurinda.

Následne sa už na prítomných postupne v troch programových blokoch spustila lavína jedinečných vystúpení. Najmenší sa vyšantili v programe ´Javorová brána´. Okrem malého „Andera z Košíc“ alias ľudového rozprávača Matúša Vangora z Rozhanoviec sa predstavil i detský folklórny súbor Hanička so sprievodom detskej ľudovej hudby Bernoláčik, diváci si vychutnali i detské folklórne súbory Železiarik z Košíc a Virganek zo Skároša. Úspech mali i deti z ruského súboru Radosť z Kaliningradu či ukrajinského súboru Žriedielka Karpát z Užhorodu. Detský blok moderovali Michal Kentoš a Dávid Kuruc z Košíc.

Javisko sa potom takmer na hodinku ponorilo do sveta „ľúbivých“ tónov, keď prítomných v programe ´Budu špivac, budu hrac´ uchvátili víťazi speváckych súťaží ´Na košickej turňi´ a ´Dargovská ruža´. Postupne sa predstavili Eva Amrichová z Veľkej Lodiny, mužská spevácka skupina Hrabov z Trsteného pri Hornáde, Mária Nigutová s folklórnou skupinou Karička z Družstevnej pri Hornáde, Ján Farkaš zo Slanského Nového Mesta, ženská spevácka skupina Fortuna z Poproča, Miroslav Soták z Košíc – Šace, Martina Beerová s folklórnou skupinou Vinica z Košíc – Myslavy a mužská spevácka skupina Poľana z Košíc. Okrem domácich talentovaných milovníkov folklóru k dobrej nálade prispel i moravský folklórny súbor Žerotín zo Strážnice.

Pomyselné ´Uzly priateľstva´ symbolickým podaním si rúk vybraných tanečných párov zaviazali poľský súbor ľudového tanca Pogórzanie pri Obecnom stredisku kultúry v Miejscu Piastowym, maďarský spolok Domaházi Hagyományörzõ Együttes z obce Domaháza, grécky Tanečný súbor asociácie pre kultúru a vzdelávanie Novej Michaniony z mesta Thessaloniki i domáca dobre známa Čarnica z Košíc.

Väčšinu návštevníkov vzhľadom na najväčšiu odlišnosť folklóru najviac oslovil tradičný národný grécky tanec „syrtaki“.

Záplava cifrovania, krepčenia, spevu i ujúkania utíchla na chvíľu počas tomboly, po nej však už diváci doslova očami hltali vystúpenie hudobno-zábavnej skupiny Ščamba z Trsteného pri Hornáde.

Popri neustálom rozmanitom dianí na pódiu stihli návštevníci poobdivovať i výstavu košickej výtvarníčky Márie Auerovej – Griešovej či sa pristaviť pri predajných stánkoch s ľudovými remeslami.

„Ja osobne som sa najviac tešila na program víťazov speváckych súťaží a musím povedať, že ma vôbec nesklamal. Tento rok sme vsadili na množstvo zahraničných hostí, nabudúce ich možno bude radšej trošku menej a prídu zo vzdialenejších krajín, keďže sa najmä vystúpenie gréckeho súboru stretlo vzhľadom na odlišnosť našich kultúr s veľkým úspechom,“ prezradila Veronika Kentošová, metodička KOS pre folklór a hlavná organizátorka slávností.

Jednotlivé zahraničné súbory vystúpili deň pred slávnosťami i v okolitých obciach metropoly východu. Z ich hodinových programov sa tešili obyvatelia obcí Seňa, Sady nad Torysou, Valaliky, Veľká Ida a Košické Olšany.

Abovské folklórne slávnosti Rozhanovce 2005 zažali v duši účinkujúcich i divákov svetielka hrdosti na kultúrne tradície národa a v mysli všetkých návštevníkov pribudla nevymazateľná spomienka na jedinečné popoludnie.

Pokiaľ ste slávnosti tento rok z nejakého dôvodu nestihli navštíviť, už teraz organizátori začínajú pripravovať nasledujúci ročník, na ktorom sa vám určite oplatí zúčastniť.


Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]