magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Víkend plný dychovej hudby a krásy mažoretiek

Hasičská dychová hudba mesta Košice a mažoretky Regtime na festivale
@ Kultúra -> Podujatia      Aug 22 2005 - 12:54 GMT

Členovia Hasičskej dychovej hudby mesta Košice so zastúpením členov Valalickej dychovej hudby spolu s mažoretkami Regtime strávili víkend 20.-21.augusta v maďarskom Mezõkövesde. Práve v tomto roztomilom mestečku vzdialenom približne 60 kilometrov od Miškolca sa totiž uskutočnil v poradí už XIII. ročník nesúťažného Festivalu dychových hudieb a mažoretkových skupín.

Účasť našich hudobníkov a mažoretiek na festivale sprostredkovalo Krajské osvetové stredisko v Košiciach v rámci cezhraničnej spolupráce. Dokopy až jedenásť dychových orchestrov so záplavou ženskej „dlhonohej“ mažoretkovskej krásy dalo na tri dni maďarskému mestečku pečať kultúrnej výnimočnosti. Okrem domácich zrak i sluch návštevníkov potešili i temperamentní Taliani a naša slovenská muzika sa tiež tešila veľkej priazni publika.

Program začal v piatok 12. augusta prehliadkou domácich detských mažoretkových skupín a koncertom DH z Mezõkövesdu a talianskej DH z mesta Petriolo. Naši hudobníci s mažoretkami sa na pódiu ocitli v sobotu 13. augusta hneď dvakrát. Polhodinovým vystúpením, v rámci ktorého zazneli napríklad skladby ako Castaldo, Echo či Škoda lásky, potešili milovníkov dychovej hudby v kúpeľoch Zsóry. Večer už príjemnú náladu rozdávali počas hodinového vystúpenia v areáli športoviska v Mezõkövesde.

Nedeľný program okorenila a najmä oči prítomných pánov potešila súťaž Miss mažoretiek. Slávnostnému galaprogramu, v rámci ktorého svoju vášeň pre dychovú hudbu predstavili všetky zúčastnené kolektívy, predchádzal slávnostný sprievod mestom. Napriek pokročilej hodine nedeľného večera prilákal program množstvo zvedavých milovníkov kvalitnej muziky a dobrej zábavy.

Záverečným zlatým klincom víkendu plného nádherných piesní boli tri skladby zahrané odrazu hudobníkmi všetkých dychových hudieb. Pocta dirigovať jednu z nich, konkrétne Pochod svätých, sa ušla dirigentovi Hasičskej dychovej hudby mesta Košice Emilovi Fajtovi. Jedinečný emocionálny zážitok z výrazovej sily hudby hranej naraz približne tristo hudobníkmi doslova vyvolával zimomriavky a bol nádherným zakončením výnimočného podujatia, ktoré ukázalo, že i hudba okrajového žánru má veľké množstvo priaznivcov, a to ani zďaleka nielen medzi príslušníkmi starších ročníkov.

Naši hudobníci a mažoretky si okrem radosti z krásneho festivalu, na ktorom sa mohli zúčastniť, odniesli i pozvanie na budúcoročný letný festival dychových hudieb v Taliansku.

Krajské osvetové stredisko v Košiciach – organizácia, ktorá účasť Hasičskej dychovej hudby mesta Košice na festivale sprostredkovala, budúci rok recipročne pozve Mestskú dychovú hudbu z Mezõkövesdu na obľúbené podujatie Valalická krídlovka.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]