magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vianoce KOS v Košiciach na Hlavnej ulici / Symbolický darček Košičanom
@ Kultúra -> Podujatia      Dec 13 2005 - 12:22 GMT
Krajské osvetové stredisko v Košiciach (KOS) pripravilo 12. decembra pre obyvateľov metropoly východu pri príležitosti blížiacich sa sviatkov symbolický darček. V rámci podujatí zastrešených Mestom Košice sa v pondelok podvečer uskutočnil na Hlavnej ulici (pódium pri Immaculate) vianočný kultúrny program, príznačne nazvaný Košické Vianoce 2005.

Atmosféru sviatkov pokoja, vzájomnej úcty, chvíľ zamyslenia sa i prehodnotenia životných priorít navodili účinkujúci hneď po vstupe na pódium a tak si ich vystúpenia i napriek typickému zimnému počasiu získali množstvo divákov.

Na úvod prítomných milým slovom privítala PhDr. Eleonóra Kovalčíková, riaditeľka KOS v Košiciach a zároveň všetkých pozvala na primátorský punč. Následne sa už slovného doprovodu ujala PhDr. Soňa Kostrábová, metodička KOS v Košiciach, a postupne jednotlivé kolektívy i jednotlivcov predstavila.

Deti z folklórneho súboru Čarnička predviedli tradičné zvyky týkajúce sa sviatočného obdobia, ich rovesníci z folklórneho súboru nadácie Dobrá rómska víla Kesaj zaspievali temperamentné piesne. Potom už pódium patrilo mladým ľuďom pracujúcim pri Občianskom združení ArtEst zaoberajúcom sa polyestetickým vzdelávaním znevýhodnenej mládeže. Divákov úprimnosťou svojho prejavu presvedčili títo účinkujúci o tom, že i keď k nim príroda nebola práve najštedrejšia, sú schopní lásku prijímať i dávať a robiť tak život „obyčajných“ ľudí krajším.

Milovníkov country oslovil folkový spevák Dušan Bodnár z Vyšnej Kamenice, následne si Košičania vychutnali „zlato v hrdle“ v podaní mužskej speváckej skupiny Košicki špivaci.

Prirodzene že nemohol chýbať ani hosť zo zahraničia. Košičanom sa predstavil Tradičný slovenský spevácky zbor z Bûkkszentkeresztu Szlovák Nemzetiségi Dalkör.

Záver krásneho podujatia patril členom Košického detského a mládežníckeho speváckeho zboru pod vedením Mgr. ¼ubomíra Varínskeho.

Vianoce Krajského osvetového strediska v Košiciach už skončili. Tie naozajstné na nás však ešte len čakajú, preto si ich vychutnajme do sýtosti a snažme sa nasať do svojich duší i sàdc čo najviac pozitívnej energie. Nech sa často skloňovaná veta, že ide o najkrajšie sviatky v roku, stane skutočnosťou.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]