(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košiciach začal projekt na pomoc neplatičom v sociálnej núdzi
@ Aktuálne -> Rôzne     Mar 07 2006 - 16:43 GMT
(TASR) - Zarobiť si na zálohové platby za elektrinu umožňuje nájomníkom v sociálnej núdzi na košickom sídlisku Lunik IX pilotný projekt, ktorý realizuje nezisková organizácia Sociálny podnik (SP) a akciová spoločnosť Východoslovenská energetika (VSE).

Oba subjekty podpísali zmluvu, podľa ktorej SP bude platiť zálohové platby za 50 vybraných rodín. Ich príslušníci sa zamestnajú na dohodu v SP a budú pracovať v rôznych firmám, vrátane VSE. Ako uviedol dnes na tlačovej konferencii riaditeľ SP Jozef Červeňák, ide o šancu pre tých, ktorí zo sociálnych dávok nemajú možnosť zaplatiť za služby. Podľa neho doposiaľ podobný projekt, ktorý by hmatateľne pomohol neplatičom, na Slovensku chýba.

VSE projekt privítala, keďže v súčasnosti eviduje na Luniku IX dlh na zálohových platbách dva milióny korún a podobné sú pohľadávky za nelegálne odbery, uviedol riaditeľ divízie Sieťové služby VSE Radoslav Haluška. Spolu s Červeňákom informovali, že na dohodu už začína pracovať v SP pre VSE prvých šesť ľudí z vytypovaných 50 rodín ako monitorovacia služba. Denne budú dodávať informácie o stave dostupných zariadení VSE na Luniku IX, ich poškodzovaní a o čiernych odberoch elektriny.

"Je to náš príspevok k tomu, aby nájomníci mohli odoberať naše služby a regulárne za ne platiť. Spoločnosť zároveň získa cenné operatívne informácie o stave zariadení a nelegálnych odberoch," povedal Haluška. Len za posledné dva mesiace ich zistili na Luniku IX pol stovky, sieť je sústavne preťažovaná a výpadky elektriny sú na dennom poriadku.

Projekt zatiaľ pokusne rozvrhli na marec a apríl, pričom prvú mesačnú zálohovú platbu za elektrinu približne 125 000 korún zaplatí SP v apríli. Už teraz pracuje 27 Rómov v rôznych firmách v meste, najmä pri pomocných prácach v mestských podnikoch. Ak ich zárobok prevýši mesačnú zálohovú platbu za elektrinu, zvyšok peňazí im SP vyplatí na ruku.

Červeňák nevylučuje v prípade úspešnosti projektu jeho rozšírenie na ďalších dodávateľov, ako sú vodári či plynári, a zapojenie väčšieho počtu sociálne odkázaných rodín v Košiciach.

Neziskovú organizáciu SP zaregistrovali vlani a jej zriaďovateľom je Únia rómskej mládeže v Košiciach.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/