(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Podiel na vlaňajšom zisku letísk v Bratislave a Košiciach dostane nový majiteľ
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Mar 13 2006 - 08:57 GMT
(TASR) - Nový majiteľ akcií bratislavského a košického letiska dostane desiatky miliónov korún z vlaňajšieho zisku letísk, a to napriek tomu, že akcie ešte vtedy nevlastnil. Uviedla to dnes vo svojej hlavnej spravodajskej relácii Slovenská televízia. Podľa nej to vyplýva zo zmluvy o predaji podielov v uvedených dvoch slovenských letiskách.

Bratislavské letisko dosiahlo v roku 2004 zisk asi 40 miliónov Sk a vlani to malo byť ešte viac. Podľa privatizačnej zmluvy by ale väčšinu výnosov mal získať nový investor, teda viedenské letisko a finančná skupina Penta.

"Ide o štandardný postup, s predajom akcií sa prevádzajú na akcionára aj dividendy a hlasovacie práva," uviedol analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz INESS Juraj Karpiš. Dušana Holuba z Katedry hospodárskeho práva Ekonomickej univerzity v Bratislave zarazili že, "toto ustanovenie platí odo dňa uzavretia zmluvy, a nie odo dňa, keď sa kupujúci stane právoplatným majiteľom akcií."

Zmluvu s investorom minister dopravy podpísal 10. februára, o výnose zo ziskov by však malo rozhodnúť valné zhromaždenie, ktoré obvykle býva v marci. Keby zmluvu podpísali o mesiac neskôr, štát mohol získať o desiatky miliónov korún viac.

"Zisk, o ktorý v transakcii ide, je v porovnaní s kúpnou cenou pomerne zanedbateľný," poznamenal Karpiš. Investor totiž za letisko zaplatí a preinvestuje 20 miliárd Sk. Ekonómovia zároveň dodávajú, že zmluva je právne v poriadku, vyhovuje slovenskej vláde aj investorom.

Zmluvy o predaji akcií košického aj bratislavského letiska sú síce podpísané, obchod však stále nie je definitívny. Potvrdiť ho musí ešte slovenský aj rakúsky protimonopolný úrad.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/