(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Dlhodobo nezamestnaní bez vzdelania sú najväčším problémom v Košickom kraji
@ Aktuálne -> Verejná správa     Mar 17 2006 - 17:59 GMT
(TASR) - Vyše 18-% mierou nezamestnanosti sa na špici v rámci Slovenska spolu s Banskobystrickým krajom drží Košický kraj, pričom jeho najväčším problémom sú dlhodobo nezamestnaní a ľudia bez vzdelania.

Miesto kraja v štatistike Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) "vylepšuje" len mesto Košice s vyše 10-% mierou nezamestnanosti. Okresy Košice-okolie, Rožňava, Trebišov, Michalovce a Spišská Nová Ves prekračujú 20-% hranicu, pričom v Trebišovskom okrese sa miera evidovaných nezamestnaných priblížila vo februári až k 25,5 %.

Podľa informácií z jednotlivých obvodných úradov práce najväčší problém predstavujú dlhodobo nezamestnaní bez pracovných návykov a s nízkou vzdelanostnou štruktúrou. Napríklad v Michalovskom okrese je to až 60 % z celkového počtu 11 200 disponibilných nezamestnaných. Podobná je situácia v okrese Košice-okolie, kde je až 45-% podiel nezamestnaných občanov, ktorí doteraz nikde nepracovali. Pri neriešení týchto príčin nezamestnanosti zlepšenie situácie nepredpokladá napríklad riaditeľ ÚPSVaR v Trebišove Peter Bačkovský.

Predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa však vidí príčiny stále vysokej miery nezamestnanosti predovšetkým vo veľkých regionálnych rozdieloch, ktoré sa za posledných 8 rokov nezmenšujú, ale naopak, prehlbujú sa. Problémom podľa neho je nižší záujem investorov o región, ktorý je podmienený predovšetkým nedostatočnou infraštruktúrou, hlavne v oblasti dopravy. "Chýbajú diaľnice, rýchlostné komunikácie, kvalitné cesty, čo odrádza investorov od rozhodovania umiestniť svoju investíciu v Košickom kraji," uviedol pre TASR Trebuľa.

Samospráva sa do tohto procesu chce zapojiť v rámci svojich možností aj prepojením prvého a druhého stupňa samosprávy – spoluprácou obcí a miest s Košickým samosprávnym krajom. Efekt by mohlo priniesť prepojenie rozvojových projektov s dôrazom na infraštruktúru a cestovný ruch, dodal Trebuľa.

Košický región má dlhodobú tradíciu v priemyselnej výrobe, a tá bola podľa hovorcu košického ÚPSVaR Igora Jakeša v 90. rokoch utlmená. Zachovala sa v podstate len v Košiciach v s. r. o. U.S.Steel a a. s. VSS. Utlmenie priemyslu bolo hlavným spúšťacím momentom nárastu nezamestnanosti. Elektrotechnický priemysel sa podarilo rozvinúť v priemyselnom parku Kechnec, ktorý otvorili v roku 2003. Prvým investorom bol Molex Slovakia a postupne prichádzajú ďalšie významné firmy. Možnosti ďalšieho rozvoja sú v stavebníctve a potravinárskom priemysle. Okres Košice–okolie má vzhľadom na prírodné podmienky najväčšie predpoklady v poľnohospodárstve a potravinárstve, dodal Jakeš.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/