(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Záplava folklórneho nadšenia, talentu a obdivuhodných výkonov
@ Kultúra -> Tanec a Balet     Mar 22 2006 - 17:33 GMT
Krajské osvetové stredisko v Košiciach v spolupráci s CVČ Domino potešili v sobotu 18. marca milovníkov detskej bezprostrednosti, speváckeho a muzikantského talentu, “ľudoviek” i kultúrnych zážitkov. Víkendové chvíle oddychu si obdivovatelia tradícií a piesní našich predkov spríjemnili na regionálnej súťaži detského hudobného folklóru ´Zahrajže mi, zahraj´.

Priestory CVČ Domino na Popradskej ulici sa od 9-tej hodiny doslova hemžili stovkou detí, pre ktoré folklór znamená oveľa viac ako len spomienku na farebný kroj uložený na pôjde v maľovanej truhlici starej mamy. Mozaika obdivuhodných výkonov, ktoré svojou pestrosťou neumožnili vytvoriť v duši diváka pocit únavy z jednotvárnosti, ponúkla nehu, roztomilosť i talent, vyvolala nadšenie aj obdiv.

Súťažilo sa v štyroch kategóriách – postupne sa predstavili sólisti speváci, sólisti inštrumentalisti, spevácke skupiny a ľudové hudby. Neľahkej úlohy určiť víťazov sa zhostila odborná porota v zložení Mgr. ¼ubomír Varínsky – predseda, Mgr. Milan Rendoš a Mgr. Ondrej Kandráč.

Vyhodnotiť výkony členov folklórnych kolektívov BERNOLÁČIK, ČARNIČKA, HANIČKA I,II, VIGANČEK a ŽELEZIARIK z KOŠÍC, MALÁ ŠAČANKA z Košíc – Šace a ROZMARING – SARJ zo Sene, avšak i neorganizovaných jednotlivcov intenzívne sa zaoberajúcich folklórom nebolo jednoduché. Okrem príjemného pocitu z ocenenia si tí najlepší odniesli aj príležitosť zažiariť na krajskom kole súťaže a reprezentovať tak región, z ktorého pochádzajú avšak i taký, ktorý je blízky ich naturelu, temperamentu či duševnému svetu.

Po prísnom zhodnotení štýlovej interpretácie, rešpektovania regionálnych osobitostí a autentickosti prameňa najlepšie obstáli nasledujúci súťažiaci. Za okres Košice I získala prvé miesto v kategórii sólisti speváci Erika Kentošová. Zo speváckych skupín v tomto okrese si prvenstvo zaslúžila detská spevácka skupina detského folklórneho súboru (DSS DFS) VIGANČEK.

„Snažíme sa v našich mestských deťoch vybudovať vzťah k vidieku, avšak pôsobíme aj na ich rodičov. Dnes už napríklad presne vedia ako naškrobiť kroje, nadobudli postupne silný vzťah k autentickej kultúre. Najmä deti sú však citlivé a vnímavé na všetko nové a zaujímavé, preto sa ich snažíme viesť ku tomu, čo má logiku, k spätosti s prírodou a k pravým hodnotám,” prezradila Lenka Adzimová, vedúca súboru VIGANČEK.

Najviac zastúpený okres Košice II bude v kategórii sólisti speváci s prvým miestom reprezentovať Alexandra Hricíková a návrh na postup porota udelila aj Barbare Vydrovej a Daniele Štarkovej. Z radov sólistov inštrumentalistov hrou na cimbale najviac zaujala Zuzana Tomková. Na krajskej súťaži sa stretne s Richardom Hritzom, ktorý hrá na ústnej harmonike a huslistom Jánom Darivčákom. Zo speváckych skupín si „zlato” vyspievala DSS DFS HANIČKA II, s druhým miestom postupuje aj ČARNIČKA a ŽELEZIARIK. Prvé miesto a priazeň publika si získala aj detská ľudová hudba BERNOLÁČIK.

V okrese Košice – okolie medzi sólistami spevákmi zvíťazila Timea Horváthová. Medzi speváckymi skupinami zaujala DSS DFS ROZMARING – SARJ zo Sene.

Nenásilnou formou znovuobjaviť a oprášiť čiastočne zabudnuté ľudové piesne a melódie, prezentovať umenie nostalgicky oživujúce spomienky na predkov, detskou spontánnosťou a nevyumelkovanosťou priblížiť širšej verejnosti folklór očami najmenších – to všetko a ešte oveľa viac si vychutnali návštevníci sobotného podujatia. Pokiaľ ste však náhodou nepatrili medzi nich, ešte vždy si môžete vychutnať krajskú súťaž, ktorá sa uskutoční 6. mája v Prakovciach.

Andrea NITKULINCOVÁ


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/