(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Talentovaný fotograf ponúkne prierez tvorby i aktuálne diela
@ Kultúra -> Výstavy     Mar 29 2006 - 14:38 GMT
Krajské osvetové stredisko v Košiciach a Galéria umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi pripravili pre nadšencov sveta fotografie pozoruhodnú výstavu umelca, ktorého diela mali možnosť zhliadnuť návštevníci výstav takmer po celom svete. Už 6. apríla od 16.00 hod. si i našinec bude mať príležitosť vychutnať nádhernú kolekciu jedinečných fotografických prác „....igor šimko – impresie...“, ktorá bude inštalovaná v priestoroch Galérie umelcov Spiša v SNV na Zimnej ulici.

Fotograf Igor Šimko (1952) začal so svetom umenia pozorujúceho svet cez hľadáčik fotoobjektívu koketovať už pred vyše tridsiatimi rokmi. „Prvotným impulzom k tvorbe bolo u mňa v nemalej miere domáce zázemie, odrazu som v sebe začal pociťovať potrebu nejakým spôsobom sa vyjadriť. Začínal som s písaným slovom i maľovaním, no napokon som sa našiel vo fotografii,“ zaspomínal na svoje začiatky autor. Keďže je povolaním projektant a istý čas sa venoval aj grafickým návrhom, nevyhnutne sa jeho cit pre krásno odráža i v každodennom živote. Údajne už svojím „fotografickým“ okom sleduje i stavebné projekty kolegov a upravuje si ich v hlave dávajúc do popredia estetické hľadisko a nie architektonické pravidlá.

Na aktuálnej výstave je častým objektom stvárnenia jablko. „Jablko využívam ako symbol, no fascinuje ma i jeho tvar. Je totiž zároveň tvarovo jednotné i premenlivé, líši sa štruktúrou a svetlom sa jeho poloha mení,“ prezradil I. Šimko. Veľa fotografuje sklo, zaoberá sa odrazmi svetla, pri ktorých zužitkuje poznatky z predchádzajúcej tvorby, z fotenia krajiny a svetla v krajine. Na výstave si návštevník bude môcť vychutnať aj prierez diel z predchádzajúcich tvorivých období. Dominovať však predsa len budú najčerstvejšie fotografie, ktoré zaujmú predovšetkým farebnosťou, keďže pred časom sa autor venoval hlavne čiernobielej fotografii.

Igor Šimko mal svoje práce uverejnené v množstve časopisov a prostredníctvom výstav pochodili už nejeden kraj. Vystavoval v Poľsku, Nemecku, Juhoslávii, USA, Austrálii, Rumunsku, Škótsku, Japonsku a mnohých ďalších štátoch.

„Vzory boli, ale vždy som sa snažil nerobiť to, čo vidím, ale ísť svojou vlastnou cestou, aby ten výsledok bol mojím vyjadrením a cítením,“ prezrádza tajomstvo svojho úspechu. Zaujímavosťou je i skutočnosť, že tento fotograf vonkoncom nie je zástancom spontánnosti. Vždy má kompozíciu i námety dopredu premyslené, nosí ich v hlave často aj pol roka.

Nenechajte si ujsť inšpiratívne pohľady na svet okolo nás zachytené okom talentovaného fotografa a vychutnajte si prierez jeho tvorby, ale i najnovšiu kolekciu prác. Výstava potrvá do 14. mája 2006.

Andrea NITKULINCOVÁ


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/