(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Odborníci odporúčajú očkovanie proti pneumokokom
@ Aktuálne -> Zdravie     Apr 12 2006 - 09:31 GMT
(TASR) - V priemere štyri detské životy vo veku do piatich rokov si ročne vyžiadajú na Slovensku pneumokokové infekcie. Najnovšie podľahlo pneumokokovej meningitíde v košickej Detskej fakultnej nemocnici (DFN) koncom marca deväťmesačné dieťa.

Ochorenie malo veľmi rýchly priebeh - chlapček zomrel do 48 hodín od prijatia do nemocnice. "Pacienta sme prijali vo veľmi kritickom stave. Ani po nasadení účinných antibiotík a komplexnej resuscitačnej starostlivosti sa nám nepodarilo zvrátiť priebeh ochorenia. Dieťa by s veľkou pravdepodobnosťou nebolo zomrelo, ak by bolo proti pneumokokom zaočkované," povedala MUDr. Mária Pisarčíková, primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny DFN.

Dôležitou informáciou pre rodičov je v tejto súvislosti fakt, že od januára je možné aj proti tejto zákernej baktérii deti účinne chrániť pomocou preventívneho očkovania. Nová vakcína proti pneumokokom, ktorá umožňuje očkovanie detí od veku dvoch mesiacov, poskytuje pred pneumokokovými ochoreniami celoživotnú ochranu.

Medzi najbežnejšie baktérie, ktoré spôsobujú meningitídu (nazývanú tiež aj zápal mozgových blán), patrí podľa odborníkov pneumokok, meningokok a hemofil. Úmrtnosť detí, ktoré majú pneumokokovú meningitídu, je viac ako 15 percent, čo je sedemkrát viac úmrtí ako pri meningokokovej meningitíde a štyrikrát viac ako pri meningitíde spôsobenej hemofilom. Očkovanie proti hemofilovi je už zahrnuté v povinnej očkovacej schéme, pokým očkovanie proti pneumokokom je zatiaľ hradené iba rizikovým skupinám.

Deti, ktoré prežijú pneumokokovú meningitídu, majú dvakrát väčšiu pravdepodobnosť trvalého neurologického poškodenia ako tie deti, ktoré prekonali meningitídu spôsobenú meningokokom alebo hemofilom. Podľa posledných štúdií jedno zo šiestich detí, ktoré prežilo pneumokokovú meningitídu, je mentálne retardované, u jedného zo siedmich detí sa vyvinie epilepsia alebo iné záchvatové ochorenie a jedno zo štyroch ohluchne. Celkovo 60 percent detí, ktoré sa z tohto ochorenia vyliečili, má nejaké trvalé poškodenie zdravia.

Zbytočným detským úmrtiam a trvalým neurologickým poškodeniam, ktoré sú následkom závažných pneumokokových infekcií, je teda možné predchádzať zaočkovaním detí konjugovanou vakcínou proti pneumokokom. Pneumokoky spôsobujú okrem závažných ochorení ako meningitída, zápal pľúc alebo otrava krvi aj bežné ochorenia - zápal stredného ucha, zápal prínosných dutín alebo zápal priedušiek, upozorňujú lekári.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/