(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Jiøí Šalamoun: „Odpočinek na útěku“
@ Kultúra -> Výstavy     Aug 12 2002 - 14:16 GMT
1. 8. – 30. 8. 2002

Východoslovenské múzeum, Námestie Maratóna Mieru 2

Jiøí Šalamoun (17. 4. 1935) je významným predstaviteľom českej modernej grafiky. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Prahe a Vysokú školu grafiky a knižného umenia v Lipsku. Jeho rôznorodá tvorba siaha od voľnej grafiky a ilustrácií (S. Mrožek – Věrný strážce, Ch. Dickens – Kronika Pickwikova klubu, J. F. Cooper – Posledný mohykán) cez plagáty až k filmu (kreslené filmy – Román mourovatého kocoura, Maxipes Fík, Sestøeničky, Láááska). Jiøí Šalamoun sa venuje najmä farebnej litografii, v ktorej sa rovnako ako v ostatných oblastiach jeho práce odráža nevyčerpateľná nápaditosť.

Slovenská verejnosť má po dlhšom čase možnosť vidieť ucelený výber z tvorby jedného z najslávnejších českých grafikov - Jiøího Šalamouna. „Odpočinek na útěku“ je časťou retrospektívnej výstavy, ktorá spadá do série vianočných výstav Českého múzea výtvarných umění v Prahe, kde pôsobí kurátorka výstavy PhDr. Claudina Končistá. Návštevníci výstavy majú príležitosť vidieť 26 farebných litografií z rokov 1973 až 2000.

“...Autor komponuje kreslenou stavbu s hledá grafickou čistotu osobitého slohu. Využije každý milimetr plochy papíru a dá mu zvláštní význam. Šalamounovy grafiky se neprohlížejí, ale čtou. Táto nutnost číst obrázky je stejně patrná i v kresbách a ilustracích – a souvisí s epickým nábojem celého jeho díla, které je činí nesmírně aktuální a moderní...“ (Claudine Končistá)

Výstava „Odpočinek na útěku“ je prezentovaná v rámci 130. výročia založenia Východoslovenského múzea v Košiciach.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/